Cum arată sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în 45 de fotografii

Autor: Gândul 05.11.2011

The Atlantic publică ultima parte a unei serii de galerii foto din cel de-al Doilea Război Mondial. Această ultimă parte, ilustrează printr-o serie de 45 de fotografii sfârşitul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

Din Europa şi Asia rămăseseră doar ruine, graniţele au fost restabilite, luptătorii erau pe punctul de a se întoarce acasă, funeraliile erau la tot pasul, iar eforturile de reconstrucţie abia începuseră. La începutul războiului, în anii '30, populaţia globului era de aproape 2 miliarde. În mai puţin de un deceniu, conflictul dintre puterile Axei şi aliaţi a dus la curmarea a 80 de milioane de vieţi, adică aproape 4 % din populaţia iniţială. Cele mai multe crime de război au avut loc în Europa şi Asia, prin executare şi încarcerări.

Iată imaginile care surprind o faţetă a războiului:

Generalul german Anton Dostler este legat de un stâlp înainte de a fi executat de un grup de soldaţi, într-o ambuscadă din Aversa, Italia, pe 1 decembrie 1945. Generalul fusese condamnat la moarte de o comisie militară americană trimisă la Roma, pentru că în martie 1944 a împuşcat 15 prizonieri de război americani neînarmaţi.

Soldaţii sovietici cu drapelurile coborâte, după înfrângerea trupelor naziste. Imaginea a fost realizată în timpul paradei de Ziua Victoriei din Moscova, pe 24 iunie 1945.

Citiţi mai mult despre Cum arată sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în 45 de fotografii pe www.gândul.info