Presa internationala, despre fostul suveran Mihai: "Sa fii rege in Romania este o afacere incomoda"

Autor: Pro TV 26.10.2011

Aproape toate agentiile de presa si publicatiile internationale importante au comentat pe larg discursul Regelui Mihai, evenimentul istoric care a avut loc marti in Parlamentul Romaniei.

Irish Times: "Fostul rege al Romaniei, Mihai I, s-a adresat natiunii romane cu un discurs istoric. El a marcat astfel aniversarea a 90 de ani in Parlamentul Romaniei, unde a vorbit in fata celor doua Camere, pentru prima data dupa mai bine de 60 de ani.
El a tinut acest discurs in cladirea construita la Bucuresti de dictatorul comunist Nicolae Ceausescu. Acolo i-a indemnat pe romani sa aiba incredere in democratie, in timp ce poporul se lupta cu saracia, coruptia si apatia politica.
De asemenea, le-a cerut politicienilor sa renunte la demoagogie, interese personale si incercarile de acaparare a puterii."
Romania a primit lectia de demnitate, moralitate si credinta de care avea nevoie, coform articolelor citate de Pro TV.

The Economist: "Traiasca fostul rege!"
"Sa fii rege in Romania este o afacere incomoda. Si nu doar pentru ca tara este Republica. Desi fostul suveran Mihai a abdicat in 1947, el pare sa provoace in continuare probleme politicienilor din ziua de azi. In prezent, ajuns la varsta de 90 de ani, fostul monarh s-a adresat parlamentului, pentru prima data in ultimii 60 de ani. El a indemnat natiunea sa renunte la proastele obiceiuri ale trecutului: demagogia, acapararea puterii, egoismul primitiv.
De asemenea, el a spus ca ii pare rau pentru situatia batranilor si a bolnavilor, care se confrunta cu situatii umilitoare. Regele Mihai a mai spus ca romanii care traiesc in teritorii care "ne-au fost luate" ( a se citi Republica Moldova ), iar acest lucru nu trebuie uitat. In discursul sau nu au fost mentionati in mod direct anumiti politicieni si nici cei care l-au tinut in exil si care, acum, se aflau in primele randuri, aplaudandu-l zgomotos.

Cel mai proeminent dintre acestia era Ion Iliescu, un fost oficial al Partidului Comunist, care a devenit presedinte al Romaniei in prima decada de dupa caderea regimului. Actualul presedinte, Traian Basescu, nu este nici el un fan al monarhiei. El a fost plecat din tara, pentru a se intalni cu oficlaii UE la Bruxelles. Insa probabil nu ar fi venit la discursul regelui oricum, chiar daca s-ar fi aflat in Bucuresti."
Regele Mihai, aplaudat minute in sir in Parlamentul Romaniei. 250 de invitati au asistat la discurs