OTP spune că obligaţiunile sunt acum investiţia „la modă“

Autor: Roxana Pricop 20.10.2011

Grupul financiar maghiar OTP Bank, activ pe piaţa de capital prin divizia de administrare de fonduri şi serviciile de brokeraj, mizează pe obligaţiuni ca oportunităţi de investiţii pentru acest final de an, implicându-se şi în atragerea de noi emitenţi pe piaţa locală a obligaţiunilor municipale.

Corecţiile ample înregistrate de piaţa locală de acţiuni din cauza crizei datoriilor suverane au alungat investitorii de pe bursă şi i-au făcut să fie tot mai interesaţi de instrumente cu venit fix şi cu risc redus aşa cum sunt obligaţiunile. Drept urmare, în acest an fondurile cu investiţii în obligaţiuni au atras cele mai consistente sume de la investitori, semnalizând apetitul redus pentru risc şi preferinţa clienţilor pentru conservarea banilor. Mai mult, fondurile cu obliga­ţiuni în portofoliu au adus cele mai mari randamente în acest an, de până la 12,5%, în timp ce fondurile cu acţiuni în portofoliu afişează pierderi şi de 30% de la începutul anului.

OTP Asset Management, divizia de administrare a grupului, este cel mai performant administrator din 2011 cu fondul OTP Obligaţiuni care a înregistrat un randament de 12,5% în acest an, investind în prima parte a anului în acţiuni pentru ca din vară activele fondului să fie mutate în obligaţiuni. OTP Obligaţiuni dispune de active nete de 8,3 mil. lei de la 278 de investitori.

Oficialii OTP AM sunt de părere că obligaţiunile prezintă potenţial ridicat şi în perioada următoare: "Fondurile de obligaţiuni beneficiază de un context local favorabil: rata anuală a inflaţiei a atins minimul în septembrie, iar cursul este stabil. Mai mult, ne aşteptăm ca Banca Naţională să reducă dobânda de referinţă în mai mulţi paşi spre finalul anului sau în primul trimestru al anului viitor", a spus Dan Popovici, director de investiţii la societatea OTP AM.

Mai mult, potrivit lui Popovici, accesul pe piaţa obligaţiunilor este dificil pentru un investitor obişnuit, având în vedere că valoarea nominală a unui titlu de stat este de 10.000 de lei sau cea a unei obligaţiuni în euro emise de primăria Bucureşti este de 50.000 de euro. Fondurile de obligaţiuni au praguri mult mai joase de intrare, de doar câteva zeci de lei, oferind investitorilor acces la un portofoliu diversificat de titluri de stat, obligaţiuni emise de companiile sau de statele din regiune.


Obligaţiunile îi vor aduce cel puţin 60 mil. lei în fonduri anul viitor

Societatea administrează active nete totale de 205 mil. lei provenind de la patru fonduri mutuale, două fonduri închise listate şi de la conturi individuale. Cu active de 137 mil. lei de la 2.500 de investitori, fondul monetar Comodis este cel mai mare din portofoliul administratorului. Fondul monetar a câştigat 5% în acest an. Fondul de obligaţiuni denominat în euro OTP Bond, cu un randament de 3,6% în acest an, este al doilea cel mai mare, cu active de circa 8 mil. euro de la 673 de investitori. Fondul de acţiuni OTP Avantis, cu o pierdere de 17,53% în acest an, are active de 7,6 mil. lei de la 240 de investitori.

OTP AM este al şaselea cel mai mare administrator de fonduri din România, cu o cotă de peste 2% din activele totale de 7 miliarde de lei ale industriei.

"Anul viitor ne vom orienta activitatea spre lansarea de produse care investesc în instrumente cu venit fix pentru că investitorii nu sunt dispuşi să rişte. Pentru anul viitor, estimăm o creştere a activelor nete de circa 30-40%, susţinută în mare parte de intrările nete de bani în fondurile care investesc în instrumente cu venit fix", a afirmat Cătălin Iancu, directorul executiv al societăţii de administrare.


Investitorii cu bani nu mai vor SIF-uri

Recent, societatea a început să fie mai activă şi pe segmentul administrării de conturi individuale. La finele lunii septembrie, administratorul gestiona conturi de 2,3 mil. lei provenind de la mai puţin de 10 clienţi. Conturile individuale se adresează investitorilor cu disponibilităţi financiare ridicate, de peste 100.000 de euro.

"Preferinţa pentru obligaţiuni se menţine şi în cazul investitorilor de la care am primit mandat să le administrăm discreţionar banii. Sunt puţini cei care sunt dispuşi să investească în acţiuni, iar cei care aleg acţiunile preferă companiile de energie şi utilităţi, şi nu SIF-urile. Investitorii sunt dezamă­giţi de lipsa de transparenţă de care au dat dovadă managerii SIF-urilor şi penalizează acţiunile celor cinci societăţi de investiţii", a continuat directorul executiv al OTP AM.

Pe piaţa serviciilor de brokeraj, în septembrie OTP Bank a reuşit să se claseze pe primul loc după tranzacţiile intermediate cu obligaţiuni, în valoare de 60,4 mil. lei.

Pe locul secund se situează BCR şi BRD cu tranzacţii intermediate de 40 mil. lei, respectiv 20 mil. lei luna trecută. În primele nouă luni din an, grupul deţine poziţia a treia, cu tranzacţii cu obligaţiuni intermediate în valoare de 93,7 mil. lei.

"Piaţa de obligaţiuni oferă oportunităţi pe termen mediu şi lung, astfel că vrem să ne implicăm în atragerea de noi emitenţi pe piaţa obligaţiunilor municipale. În prezent, purtăm o serie de discuţii cu mai multe autorităţi locale în vederea lansării unor emisiuni de obligaţiuni care ulterior vor fi listate la Bursa din Bucureşti", a spus Silviu Enache, director pieţe de capital la OTP Bank.