BCE marchează retragerea preşedintelui Jean-Claude Trichet

Autor: Claudia Medrega 18.10.2011

Banca Centrală Europeană (BCE) marchează miercuri la Alte Oper Frankfurt sfârşitul mandatului lui Jean-Claude Trichet la conducerea instituţiei.

El se află la sfârşitul mandatului de opt ani la şefia BCE şi urmează să fie înlocuit, de la începutul lunii noiembrie, de Mario Draghi, guvernatorul Băncii Italiei.

Jean-Claude Trichet este unul dintre principalii arhitecţi ai măsurilor de susţinere a sistemului financiar european pentru traversarea turbulenţelor extrem de puternice care au ajuns să pună în discuţie chiar supravieţuirea euro.

În ultimii patru ani, el a condus operaţiunile de susţinere a sistemului financiar european şi a fost implicat în salvarea Greciei de la faliment.

BCE a cumpărat obligaţiuni ale statelor din zona euro şi a pompat sume imense în sistemul bancar al ţărilor membre pentru a menţine stabilitatea euro-sistemului.

Trichet a fost unul dintre criticii duri ai comportamentului băncilor după criza financiară globală, acuzând bonusurile excesive acordate executivilor din băncile de investiţii. Trichet a arătat recent că această criză l-a învăţat că sistemul financiar nu trebuie să rămână într-o stare atât de fragilă, şi a cerut o reglementare mai dură.

Spre final de mandat, părea să aibă în faţă o nouă provocare: să pună la punct o strategie de exit prin care să retragă facilităţile oferite băncilor şi guvernelor europene pentru a depăşi criza datoriilor.

Însă, BCE a reînceput în această vară programul de achiziţii de obligaţiuni, pentru a preveni dificultăţi financiare pentru Italia şi Spania. În ultimele două luni, BCE a cumpărat obligaţiuni de stat italiene şi spaniole pentru a menţine costurile de împrumut ale celor două ţări la niveluri sustenabile şi pentru a preveni blocarea pieţelor de credit pentru Madrid şi Roma, aşa cum s-a întamplat în cazul Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

Într-un apel fără precedent, Trichet a avertizat recent că problema da­to­riilor din zona euro a devenit una sistemică, că riscurile pen­tru economie cresc rapid, iar băncile au intrat în zona de pericol şi au nevoie de recapitalizare.

Jean-Claude Trichet prezidează şi Consiliul European pentru Riscuri Sistemice, orga­nismul care supraveghează stabilitatea finan­ciară în Europa.

A venit de două ori în România ca şef al BCE

Jean-Claude Trichet, care conduce BCE din 2003, a venit în august 2010 pentru a doua oară în România în calitatea de şef al bancherilor centrali din Europa, vizita anterioară având loc în toamna lui 2004. El mai vizitase Bucureştiul în anul 2000 ca guvernator al Băncii Franţei.

Anul trecut, Trichet a ţinut un discurs la Ateneul Român în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României. El i-a încurajat la Bucureşti pe politicieni să continue reformele şi o politică fiscală prudentă. În discursul lui Trichet nu a apă­rut însă nicio referire la adoptarea monedei unice europene, într-un moment în care la Bu­cureşti autorităţile vorbeau deschis despre necesitatea recon­siderării calendarului de adoptare a euro.