Economia Chinei se îndreaptă spre o "aterizare uşoară". În T3 a crescut cu 9,1%

Autor: Radu Racu 18.10.2011

Economia Chinei a crescut în al treilea trimestru al anului cu 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, păstrând evoluţia din ultimul an care sugerează o "aterizare uşoară" şi o domolire a inflaţiei, scrie Financial Times.


Acesta este al treilea trimestru consecutiv când economia Chinei scade, de la maximul anual de 9,8% atins în ultimele trei luni ale anului 2010, la 9,7% în primul trimestru şi la 9,5% în cele trei luni încheiate în iunie.


Autorităţile de la Beijing s-au confruntat anul acesta cu decizii dificile în materie de politică fiscală, după ce inflaţia a crescut galopant până la un nivel îngrijorător de 6,1% în lun a septembrie. Ca măsuri de temperare, creditul a fost restricţionat iar dobânda de politică monetară a fost majorată în cinci etape, începând cu luna octombrie a anului trecut. Totodată, băncilor li s-a cerut de nouă ori în acelaşi interval să-şi majoreze rezervele de capital.


Acum, economiştii sunt de părere că cele mai mari ameninţări la adresa PIB-ului sunt prăbuşirea cererii la export, pe fondul turbulenţelor din SUA şi Europa, şi căderea pieţei imobiliare chineze, considerată în prezent ca "supraîncălzită".