Confidentul umbrelor/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 14.10.2011

Donald McCaig

Povestea lui Rhett Butler

Editura Paralela 45


Traducere din limba engleză şi note de Ioana Avădanei. "O lectura obligatorie pentru fanii romanului «Pe aripile vantului»" - a scris presa americană. Romanul îl infăţişează pe Rhett de când era puşti - un spirit liber nevoit să se confrunte cu rigiditatea şi dogmatismul tatălui său, cu dorinta lui absurda de control. Prin ochii lui Rhett ii veţi întâlni pe cei care îşi pun pecetea asupra sa, inclusiv pe pătimaşa Scarlett O'Hara, a cărei viaţă e indisolubil legată de cea a lui Rhett.

Marc Levy

Hoţul de umbre

Editura Trei

Traducere din franceză şi note de Marie-Jeanne Vasiloiu. Cel mai citit autor francez apare în româneşte cu un nou roman - al şaptelea publicat de această editură. Un roman amuzant şi tandru despre primele iubiri, prietenie şi visuri, povestea unui băiat care are un dar special: poate fura umbrele oamenilor, iar umbrele îi încredinţează secretele lor. Pe măsură ce băiatul creşte, învaţă să folosească această abilitate, reuşeşte să navigheze prin rivalităţile din şcoală, prima lui dragoste şi prieteniile din timpul studenţiei la medicină. El îşi dă seama că nu este prea târziu să dea viaţă aspiraţiilor sale din copilărie.

Luis Landero

Portretul unui bărbat imatur

Editura Allfa

Traducere de Marin Mălaicu-Hondrari. Licentiat in filologie hispanică, autorul a fost profesor de literatură la Scoala de Arte Dramatice din Madrid si profesor invitat la Universitatea Yale din Statele Unite. S-a remarcat in 1989 cu romanul "Jocuri ale vârstei tarzii", Premiul National al Criticii, Premiul National de Proza in 1990). În "Portretul unui bărbat imatur" eroul îşi rememorează viaţa într-o noapte de insomnie, când regretele de a nu fi făcut întotdeauna ceea ce trebuie îl împresoară, iar iubirea i-a scăpat de fiecare dată printre degete. Autorul spaniol face portretul unui melancolic a cărui viaţă a pendulat între plăceri şi rarele ofrande aduse unor cunoscuţi, o viaţă dominată de sibaritism şi dandysm.

Julian Barnes

Puls. Povestiri

Editura Nemira

Traducere de Radu Paraschivescu. Volumul este o colecţie de scurte povestiri ale căror teme sunt iubirea şi moartea. "Ca oameni - spune Barnes -, putem fi mai buni sau mai răi, fericiţi sau amărâţi, de succes sau eşuaţi, dar ceea ce suntem, înăuntrul acestor categorii mai largi, precum şi felul cum ne autodefinim, spre deosebire de modalitatea genetică în care suntem definiţi, se leagă de ceea ce numim «gust». Şi totuşi, cuvântul - poate din cauza numărului mare de accepţii - e de natură să inducă-n eroare cu uşurinţă. «Gust» poate să implice reflecţia calmă, pe când derivatele lui - gustos, bun-gust, fără gust, prost gust - ne duc într-o lume a diferenţierilor de nuanţă, a snobismului, a valorilor sociale şi-a pieselor de mobilier moi. Gustul adevărat, gustul esenţial, e mult mai instinctiv şi necugetat. El spune: eu, aici, acum, asta, tu. Dowell, povestitorul din Soldatul cel bun al lui Ford Madox Ford, spune despre Nancy Rufford: «Voiam să mă-nsor cu ea aşa cum unii oameni vor să meargă la Carcassonne». Îndrăgostirea e cea mai violentă expresie a gustului pe care-o cunoaştem."

Mihai Dragolea

Epiderma de basalt

Colecţia de mirări 2

Editura Limes

Mihai Dragolea a fost mai întâi critic literar şi apoi prozator. În 2005 a publicat o primă "Colecţie de mirări" care lega laolaltă "un snop de înfiorări", despre ceva "întâmplător, destul de dezordonat", "cam plin de praf şi neîngrijit". Acum a apărut "Colecţie de mirări 2". "Dincolo de vecinătăţile suprarealiste - scria Irina Petraş -, prozele demonstrează că, lăsate la voia întâmplării şi contemplate în forfota lor firească, lucrurile chiar sunt vecine şi ascund conexiuni aiuritoare."

Tess Gerritsen

Dispariţia

Editura RAO

Traducere de Costin-Valentin Oancea. Cartea apare în seria Jane Rizzoli şi Maura Isles şi este un minunat roman poliţist. Poliţista Jane Rizzoli este implicată de astă dată fără voia ei, într-o răpire de persoane. Jane este pe cale să nască dar o femeie care încearcă se se salveze de urmăritorii ei o ia, împreună cu alte câteva persoane din spital, ostatecă. În spatele acestei răpiri de persoane stă o tenebroasă poveste de trafic de carne vie din estul european de care profită persoane bine instalate în ierarhia statului şi pe care sunt gata să le exonereze de vreo implicare toate agenţiile de securitate naţională. Un roman care se citeşte cu sufletul la gură.