Pentru că nu se înţeleg cât să şteargă din datoria Greciei, liderii europeni amână summit-ul pe tema crizei

Autor: Alexandru Stefan Matei 11.10.2011

Liderii europeni au mutat de pe 18 pe 23 octombrie summit-ul pe tema crizei datoriilor suverane din cauza opoziţiei faţă de propunerea Germaniei de a majora reducerea valorii contabile a obligaţiunilor greceşti, despre care primul-ministru luxemburghez Jean-Claude Junker a spus că ar putea fi mai mari de 60%, scrie Bloomberg.

Rugat să comenteze speculaţiile privind cărora investitorii vor pierde între 50 şi 60% din valoarea deţinerilor de titluri de stat greceşti, Junker a spus că "putem vorbi chiar şi de mai mult de atât", fără a da detalii.

Summit-ul a fost amânat în condiţiile în care Europa încearcă să închege un plan cuprinzător cu ajutorul căruia să rezolve problema datoriei supradimensionate a Greciei, care se ridică la circa 140% din PIB, şi să protejeze astfel Italia, Spania şi băncile europene.

Europa are nevoie de o strategie prin care să îşi întărească băncile înainte de a pune în aplicare planul stabilit în iulie de a reduce valoarea titlurilor greceşti deţinute de instituţiile financiare cu un procent estimat la 21%, a spus primul-ministru belgian Yves Leterme.

Banca Centrală Europeană este unul dintre cei mai importanţi oponenţi ai ideii de a reduce cu un procent mai mare valoarea contabilă a obligaţiunilor greceşti. Banca deţine titluri emise de Grecia şi a acceptat de la bănci obligaţiuni emise de guvernul de la Atena drept garanţie pentru împrumuturi.