Statul a mai pierdut un proces cu kazahii de la Rompetrol

Autor: Andrei Chirileasa 05.10.2011

Tribunalul Constanţa a respins plângerea prin care statul român a contestat înregistrarea la Registrul Comerţului a majorării de capital din septembrie 2010.

Majorarea de capital, prin care statul redevine acţionar al companiei Rompetrol Rafinare (RRC), a fost înregistrată în iulie 2011, după ce Ministerul Finanţelor a pierdut procesul prin care a contestat hotărârile adunării generale a acţionarilor de la RRC din 30 septembrie 2010. Aceasta este o nouă victorie pentru grupul kazah KazMunaiGaz, care a scăpat de plata unei datorii de 571 mil. euro (a Rompetrol Rafinare) către Ministerul Finanţelor, transformând-o în acţiuni. Este vorba despre deja celebrele obligaţiuni emise de Rompetrol Rafinare în 2003 în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, care i-au permis omului de afaceri Dinu Patriciu să devină unul dintre cei mai bogaţi români în momentul în care a vândut grupul Rompetrol către KazMunaiGaz în august 2007.

Kazahii au preluat de la Patriciu inclusiv obligaţiunile Petromidia, însă la scadenţă, în septembrie 2010, au răscumpărat doar 10% din obligaţiuni, iar pe restul le-au convertit în acţiuni. Astfel, statul a reintrat după 10 ani în acţionariatul Petromidia, dar kazahii au păstrat pachetul majoritar şi controlul.

Statul deţine acum circa 45% din acţiunile RRC, însă preţul a scăzut puternic pe bursă. Ieri acţiunile RRC au pierdut 10%, tranzacţionându-se la 0,0413 lei. La acest preţ statul ar încasa 190 mil. euro din vânzarea acţiunilor.