Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, este în criză de apă şi spune stop livrărilor pentru băieţii deştepti din energie

Autor: Roxana Petrescu 27.09.2011

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din România, va activa clauza de forta majora pentru toate cele 41 de contracte directe de vânzare a electricitatii din cauza secetei care a afectat grav productia de energie a companiei. Doar aceasta clauza permite companiei sa nu mai satisfaca contractele preferentiale,la preturi mai mici decât cele de pe piata. Acest tip de contracte a determinat sintagma "baietii destepti din energie " pe care a lansat-o Traian Basescu.

Este pentru a doua oara din 2003 când compania apeleaza la aceasta clauza din cauza precipitatiilor reduse. In 2003, din cauza secetei Hidroelectrica a înregistrat pierderi de aproape 100 de milioane de euro iar central de la Cernavoda a fost oprita pentru ca apa din Dunare nu era suficienta pentru racirea reactorului functional.

Fara activarea acestei clauze Hidroelectrica ar fi fost obligata sa-si îndeplineasca toate obligatiile contractuale, desi productia de energie nu i-ar fi permis acest lucru. Compania ar fi trebuit sa cumpere, cu pierderi majore, energie lipsa de la producatorii termo, la preturi mult mai mari si sa o livreze companiilor cu contracte preferentiale.

Dupa activarea acestei clauze, Hidroelectrica va da numai atât cât poate pe aceste contracte directe, clientii sai fiind obligati sa-si asigure necesarul din alte surse.

Alro, Energy Holding si ArcelorMittal ramân fara energie ieftina

Cel mai mari clienti conecatti la energia hidro sunt Alro, cel mai mare consumator de energie din România, Energy Holding, elvetienii de la Alpiq si ArcelorMittal România. Circa 70% din tot ceea ce produce Hidroelectrica se duce pe astfel de contracte directe. Toate aceste firme vor mai primi doar o mica parte din necesarul lor de la Hidroelectrica, restul urmând sa si-l cumpere singure de pe piata.

Totodata, toate marile termocentrale din România lucreaza în prezent la capacitatea maxima pentru a putea umple golul facut de iesirea unor mari cantitati de energie hidro din sistem. Ieri, aproape 53% din toata energia produsa în România venea de la termocentralele pe carbuni în timp ce contributia Hidroelectrica era de numai 19%, de aproape doua ori mai redusa fata de anul trecut.

Record de scadere al Dunarii

"Din cauza faptului ca în iarna 2010-2011 nu am mai avut precipitatii sub forma de ninsoare, lacurile de acumulare nu au mai primit apa obisnuita. Acest lucru combinat cu precipitatiile scazute de anul acesta au facut ca în lunile mai-iunie Dunarea sa ajunga la cel mai scazut nivel al ultimilor 14 ani. Mai scazut chiar si fata de anul 2003 care a ramas în istorie ca fiind unul extrem de secetos. In luna iulie, volumele din lacurile de acumulare au fost restabilite la circa 64% dar din pacate Dunarea a scazut vertiginos pâna la un debit de 2.150 de metri cubi pe secunda de la o medie anuala normala de 4.000 de metri cubi pe secunda. Productia noastra a scazut la 63% din productia estimata pe debitele multianuale. Hidroelectrica nu mai poate asigura cantitatile din contracte fara a înregistra pierderi", a explicat Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica.

Confruntata cu aceasta situatie, compania a luat decizia activarii clauzei de forta majora pe care fiecare din cele 41 de contracte pe care le are o includ.

Forta majora în 48 de ore

"Am întreprins masurile legale pentru obtinerea certificatelor de forta majora. Azi (ieri - n.red) la ora 13.00 Camera de Comert si Industrii ne-a trimis toate cele 41 de certificate de forta majora. Potrivit contractelor, în 48 de ore Hidroelectrica va notifica în scris aplicarea acestei clauze catre fiecare partener. Practic, cantitatea de energie pe care Hidroelectrica o mai poate produce în acest moment va fi împartita între posesorii de contracte de energie, restul cantitatilor urmând sa fie procurate din piata de fiecare în parte", a mai explicat Trihenea.

La a doua încercare

Seful Hidroelectrica a mai precizat ca firma a încercat înca din lunile de primavara activarea acestei clauze, dar ca nu a primit certificatele necesare din partea Camerei de Comert si Industrii din cauza faptului ca nu se îndeplineau conditiile meteo necesare.

"Aceasta situatie va dura pâna la disparitia factorilor care ne-au adus tn aceasta postura. Cred ca va dura pâna la sfârsitul acestui an. Hidroelectrica trebuie sa-si refaca rezerva din bazinele de acumulare", a mai precizat Trihenea.

Reprezentantul Hidroelectrica a mai adaugat ca firma nu este pe pierderi si spera ca pâna la finalul acestui an lucrurile sa ramâna la fel. In 2003, când a mai fost activata clauza de forta majora, Hidroelectrica a înregistrat pierderi de aproape 100 de milioane de euro.

"Pentru anul acesta avem contractati 17,4 TWh din care cred ca vom putea livra 15 TWh. Obiectivul meu este de a nu înregistra pierderi", a mai spus Trihenea.