Lupşan, Intercapital: Doar o măsură radicală ar readuce bursele pe o direcţie pozitivă

Autor: Adrian Cojocar 22.09.2011

Adrian Lupşan, directorul adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest, crede că bursele mature ar putea să mai coboare în toamna aceasta cu 10-12% de la actualele niveluri, fapt ce ar cauza pe bursa locală corecţii de peste 20%.

"Singurul remediu pentru situaţia actuală ar fi luarea de măsuri radicale atât în SUA cât şi în Europa şi mă gândesc la un bail-out major în jurul cifrei de 1000 de miliarde de euro sau poate chiar mai mult la nivelul sectorului bancar european care să repoziţioneze pieţele pe o direcţie pozitivă. Grecia nu a luat măsuri importante în ultimele luni şi mi-e greu să cred că o va face în următoarele săptămâni pentru a schimba percepţia pieţei", spune Lupşan.

El a precizat că până în prezent nu a existat o voinţă din partea politicului pentru rezolvarea problemelor privind datoriile statelor şi că probabil doar o panică pe pieţele de capital va pune presiune pe politic să pună în aplicare o soluţie concretă.

Bursele externe înregistrau după prânz scăderi semnificative, de 4,8% pe indicele francez DAX şi de 4,3% pe indicele german DAX.

Pe bursa locală, indicele BET pierdea 2,6%, iar BET-FI se corecta cu 2,8%.

În topul scăderilor se afla SIF Transilvania (SIF3), cu un declin de 5,4% şi al doilea rulaj de pe piaţă, de 0,9 mil. lei.