George W. Bush, interviu-EVENIMENT la 10 ani după 11 septembrie 2001. "Prima mea reacţie a fost furia. Cine naiba să ne facă asta?". VIDEO

Autor: Mihai SCHIAU 06.09.2011

Fostul preşedinte american George W. Bush a acordat un interviu postului de televiziune National Geographic, în care povesteşte pentru prima oară cum a trăit ziua de 11 septembrie 2001.

Interviul a fost realizat la scurt timp după ce Osama bin Laden a fost ucis, la aproape zece ani de la atacurile pe care le-a orchestrat asupra Turnurilor Gemene din New York şi a Pentagonului din Washington.

Discursul lui Bush, la zece ani de la atentate, pare unul rece, deloc emoţionant. În plus, fostul preşedinte recunoaşte, cu seninătate, o serie de gafe făcute imediat după 11 septembrie.

Bush începe prin a spune că, dis de dimineaţă, 11 septembrie 2001 părea o "zi foarte normală": "Eram în Florida, în cadrul unei etape din reforma învăţământului. La 6.30, am ieşit din hotel, la alergat. Apoi, m-am îndreptat către o şcoală unde trebuia să mă întâlnesc cu elevii".

Odată ajuns aici, totul s-a schimbat sau, mai bine zis, trebuia să se schimbe. "Înainte să intru în clasă, am fost informat că un avion a intrat într-unul dintre Turnurile Gemene. Primul meu gând a fost că este un avion uşor, care a avut un accident din cauza vremii rele sau a pilotului. Le-am zis oamenilor mei să se ocupe de acest incident, după care am intrat în clasă", povesteşte Bush.

În clasă, preşedintele nu s-a putut concentra în totalitate asupra copiilor, însă nu din cauza grijilor legate de avion, ci a prezenţei jurnaliştilor. "Am simţit o prezenţă în spatele meu", îşi aminteşte Bush. Andrew Card, pe atunci secretarul însărcinat cu transportul, a intrat în clasă şi i-a spus preşedintelui: "Al doilea avion a lovit World Trade Center. America este atacată". Citiţi interviul integral al fostului preşedinte George Bush pe www.gandul.info