Şeful celei mai mari bănci germane despre "selecţia naturală" în sistem: băncile slabe vor fi ucise de criză

Autor: Vlad Popescu 05.09.2011

Criza datoriilor de stat din zona euro va afecta profiturile băncilor timp de câţiva ani şi ar putea "ucide" cele mai slabe instituţii de credit, avertizează directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann, citat de Reuters.

"Perspectivele pentru sectorul financiar în general sunt foarte limitate. Perspectiva de creştere a veniturilor este limitată atât structural, cât şi de situaţia actuală", a arătat şeful celei mai mari bănci germane.
Apple a ajuns să valoreze cât toate băncile din zona euro la un loc

Ackermann a vorbit la conferinţa anuală Bănci în Tranziţie organizată la Frankfurt, care se desfăşoară pe fondul înăspririi reglementărilor din sectorul financiar şi depresiei de pe pieţele financiare, unde temerile că unele ţări din zona euro ar putea intra în default continuă să sperie investitorii.

Acţiunile băncilor care deţin majoritatea obligaţiunilor de stat din zona euro au scăzut puternic luni pe bursele europene, apropiindu-se de minimele ultimilor doi ani atinse în august.

Temerile privind evoluţia crizei împiedică tranzacţiile de fuziune şi achiziţie şi listările la bursă care reprezintă principalele surse de venit ale băncilor de investiţii din Europa, iar încetinirea creşterii economice globale pare că amână orice speranţă de revenire către viitorul îndepărtat.

Deşi afişează pesimism privind perspectivele de profit ale băncilor europene, Ackermann a respins apelurile la recapitalizarea urgentă a instituţiilor de credit din regiune.

Unul dintre principalii promotori ai recapitalizării este chiar directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, fost ministru de Finanţe al Franţei.

Ea a declarat în august că băncile europene au nevoie de o recapitalizare obligatorie pentru a preveni recesiunea mondială. Ulterior, în presă au apărut informaţii conform cărora FMI estimează necesarul de capital al băncilor europene la 200 miliarde euro, cauzat de expunerea pe datorii de stat.