WikiLeaks: Osama ben Laden credea că există un complot împotriva sa în interiorul al-Qaida

Autor: Mediafax 03.09.2011

Osama ben Laden credea că un complot a fost organizat împotriva sa în interiorul al-Qaida la scurt timp după atentatele de la 11 septembrie 2001, potrivit unor note confidenţiale americane obţinute de site-ul WikiLeaks şi publicate vineri.

Acest caz a fost dezvăluit de un fost membru saudit al reţelei al-Qaida, Abdul Bukhary, deţinut la închisoarea americană din Guantanamo, care le-a povestit anchetatorilor că a fost arestat şi torturat în octombrie 2001 de membri ai organizaţiei extremiste, informează o notă a Pentagonului publicată în ziarul spaniol El Pais.

Conform acestui document, Abdul Bukhary, care ar fi luptat împotriva forţelor sovietice în Afganistan înainte de a se alătura al-Qaida, a explicat că a fost arestat "din cauza unui dezacord privind un transfer de bani" către un lider extremist uzbec.

"Acest transfer a fost realizat fără să ştie Osama ben Laden, care credea că era vorba despre un complot pentru a-l înlătura" de la conducere, se arată în nota Pentagonului, o fişă de evaluare a deţinutului, redactată de autorităţile militare de la Guantanamo.

Ben Laden a fost ucis într-o operaţiune a forţelor speciale americane la 2 mai, în timp ce se afla la reşedinţa sa din Abbottabad (Pakistan).