Prăbuşirea vânzărilor de poliţe auto loveşte în plin piaţa de asigurări generale

Autor: Ciprian Valentin Botea 29.08.2011

Companiile de asigurări au subscris în primul semestru prime cu o valoare cumulată de 4 miliarde de lei (circa 960 mil. euro), în scădere cu 7,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul prăbuşirii vânzărilor de poliţe auto, arată datele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).



Scăderea pieţei s-a accentuat în trimestrul doi după ce în primele trei luni afacerile asigu­rătorilor coborâseră cu 6,6%. Asigurările auto facultative (Casco) au înregistrat o scădere de aproape 21%, primele brute subscrise ajungând la 996 mil. lei, în condiţiile în care tarifele au fost reduse considerabil, dar nu s-au încheiat mai multe contracte. Asigurătorii au vândut în primele şase luni 400.000 de poliţe Casco, valoarea medie a unui contract fiind de aproximativ 2.500 de lei.

Şi primele din poliţe de răspundere civilă auto (RCA) s-au redus cu 17,5%, până la 1,13 mld. lei, tot ca efect direct al reducerilor de preţ. Astfel, asigurările auto au generat în total venituri de aproximativ 2,1 mld. lei, cu 19% sub nivelul din perioada ianuarie-iunie 2010.

Poliţele auto reprezintă două treimi din vânzările din asigurări generale, dar au fost afectate puternic în ultimii doi ani de scăderea vânzărilor de maşini şi de prăbuşirea leasingului. Astfel că acest segment de piaţă a înregistrat un declin de 10% după primele şase luni, faţă de o scădere de 8,8% în primele trei luni.

"Dacă volumul total al primelor brute subscrise din asigurări de răspundere civilă auto ar fi rămas la acelaşi nivel ca în primul semestru din 2010, scăderea întregii pieţe de asigurări generale ar fi fost de aproximativ 3%", spune Angela Toncescu, preşedintele CSA.

Companiile de asigurări au redus tarifele poliţelor RCA cu 20-25% la începutul anului, încercând să compenseze prin vânzări mai mari de asigurări obligatorii lipsa cererii pentru produsele facultative.

Declinul pieţei de asigurări generale a fost temperat totuşi de dinamica pozitivă a segmentului property. Datele privind vânzările de poliţe property la nivelul întregii pieţe nu au fost făcute publice de către CSA, dar asigurătorii din UNSAR - care deţin împreună trei sferturi din piaţă - au raportat după primele şase luni o creştere de 23% pe acest segment, până la 477 mil. lei.

"Este îmbucurător faptul că asigurările de incendii şi calamităţi naturale, şi în special cele de locuinţe, precum şi asigurările de răspundere civilă generală sau cele de sănătate îşi continuă creşterea pe care am remarcat-o şi în primul trimestru", a mai spus Toncescu.

Asigurările de viaţă au continuat, de asemenea, trendul pozitiv din primele trei luni, veniturile pe acest segment de piaţă înregistrând o creştere cu 3,8% faţă de perioada ianuarie-iunie 2010, până la 860 mil. lei. Asigurările tradiţionale, care reprezintă 60% din totalul subscrierilor din poliţe de viaţă, au consemnat o creştere cu 3,3%.

Despăgubirile plătite către asiguraţi în primele şase luni au totalizat aproape 2,5 miliarde de lei (590 mil. euro), adică mai mult de 60% din volumul total al primelor brute subscrise în aceeaşi perioadă. Mai mult de 2,1 mld. lei s-au plătit pe contracte de asigurări generale.

Nicio surpriză în topul asigurătorilor

Numai două din primele zece companii din piaţa asigurărilor au înregistrat afaceri în creştere în primul semestru, în timp ce veniturile altor trei asigurători au scăzut cu două cifre. Clasamentul de la jumătatea anului nu aduce însă nicio noutate faţă de anul trecut, piaţa fiind controlată de aceleaşi zece companii.

Liderul pieţei a rămas după primele şase luni Astra, compania deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, cu subscrieri de 559 mil. lei, urmată de Allianz-Ţiriac şi Omniasig, cu 457 mil. lei şi respectiv 433 mil. lei. Toate au afaceri în scădere faţă de semestrul întâi al anului trecut.

În schimb, asigurătorul de pe locul patru - Asirom - a consemnat o creştere cu 30% a volumului primelor brute subscrise, până la 369 mil. lei, datorită vânzărilor mai mari de poliţe de răspundere civilă auto. Compania a recuperat astfel o parte din cota de piaţă pierdută în ultimii ani, obiectiv pe care oficialii asigurătorului şi l-au stabilit încă de la începutul anului.

Scăderi de două cifre ale afacerilor au înregistrat Groupama (locul 5) şi Generali (locul 8), primele brute subscrise de cele două companii coborând cu 12% şi respectiv 14%. Subscrierile ING Asigurări, BCR Asigurări şi Uniqa au scăzut cu o singură cifră, cei trei asigurători ocupând locurile 6, 7 şi respectiv 9. Ultimul loc din clasament este ocupat de BCR Asigurări de Viaţă, care a avut afaceri în creştere cu 8,5%, la 167 mil. lei.

Dacă primele şase luni nu au adus răsturnări de situaţie spectaculoase în ceea ce priveşte clasamentul celor mai mari companii din asigurări, schimbări importante ar putea apărea în perioada următoare, în contextul în care se pregăteşte o consolidare a pieţei.

Acţionarul principal al Omniasig şi BCR Asigurări, grupul austriac Vienna Insurance, pregăteşte fuziunea celor două companii, ceea ce ar crea un nou lider pe piaţa locală cu afaceri anuale de peste un miliard de lei. Totodată, Generali şi Ardaf vor funcţiona de săptămâna viitoare sub umbrela aceleiaşi companii, care va ocupa locul cinci în piaţă având în vedere afacerile de anul trecut.