Bernanke: Rezerva Federală, "pregătită" pentru revigorarea economiei. Investitorii, dezamăgiţi că banca centrală nu reporneşte tiparniţa de bani

Autor: Adrian Voicu 26.08.2011

Preşedintele Rezervei Federală, banca centrală a SUA, a anunţat vineri că este pregătit să folosească instrumentele necesare pentru revigorarea economiei americane.

"Rezerva Federală are o plajă largă de instrumente ce ar putea fi folosită pentru a oferi stimuli monetari", a declarat Ben Bernanke. Aceste opţiuni au fost discutate în august şi "vom continua să analizăm şi alte probleme pertinente... în cadrul întâlnirii din septembrie", a menţionat şeful băncii centrale

În acest fel, Bernanke, a evitat să anunţe un nou program de quantitative easing (achiziţie de active de pe piaţă prin "tipărirea" de bani electronici), înşelând astfel aşteptările investitorilor. Pieţele se aşteptau ca şeful băncii centrale americane să se exprime în legătură şi cu o posibilă reintrare în recesiune a economiei americane şi care sunt paşii ce vor fi urmaţi de Fed pentru evitarea acestui lucru.

Cu toate acestea, Bernanke s-a abţinut de la a face astfel de precizări, spunând că este neclar cum au afectat economia americană evoluţia pieţelor, negocierile pentru limita de îndatorare a SUA şi criza datoriilor din Europa.

"Comitetul va continua să analizeze perspectiva economică în lumina noilor informaţii şi este pregătită să pună în acţiune instrumentele necesare pentru promovarea unei revigorări economice în contextul stabilizării preţurilor".

Bernanke a indicat că inflaţia nu reprezintă o ameninţare pentru economie şi principala problemă este nivelul "extraordinar de ridicat" al şomajului.