Volksbank riscă să fie naţionalizată pentru că nu va plăti dividende pentru al treilea an

Ziarul Financiar 25.08.2011

Volksbank AG, care a picat luna trecută testul european de stres, riscă să fie naţionalizată după ce a anunţat, joi, că nu va plăti dividende, inclusiv pentru participaţia de capital a statului, pentru al treilea an consecutiv, transmite Bloomberg.

"Din cauza situaţiei economice dificile şi a aplicării strategiei companiei pentru 2015, plata dividendelor pentru acţiuni şi participaţiile de capital nu poate avea loc în 2012, pentru anul financiar 2011", se arată într-un comunicat al băncii.

Volksbank, care a primit un ajutor guvernamental de un miliard de euro în 2009, nu va plăti dividende dacă înregistrează pierderi calculate după regulile austriece de raportare financiară.
Banca nu a mai plătit dividende de când a primit ajutorul guvernamental.

Statul austriac are dreptul să primească acţiuni la Volksbank, dacă banca nu reuşeşte să plătească dividende în acest an, a declarat Harald Waiglein, purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe.
"Vom evalua situaţia şi vor alege o soluţie în avantajul contribuabililor", a arătat Waiglein.

Austria a naţionalizat două bănci după prăbuşirea Lehman Brothers. Statul a fost nevoit să preia Kommunalkredit Austria de la Volksbank şi Dexia, în noiembrie 2008, şi Hypo Alpe-Adria Bank International în decembrie 2009.

Volksbank avea ca obiectiv un profit net de peste 100 milioane de euro în acest an.