Aristocraţii Wall Street-ului. Băncile americane au primit de la Fed împrumuturi de criză de 1.200 miliarde dolari în 2008

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax 22.08.2011

Rezerva Federală americană (Fed) a împrumutat în 2008 băncilor şi altor companii de pe Wall Street 1.200 de miliarde de dolari pentru a preveni intrarea economiei Statelor Unite în recesiune, relatează Bloomberg.

Suma este similară cu cea datorată în prezent de proprietarii de locuinţe prin credite neperformante sau prescrise.

În 2006, Citigroup şi Bank of America erau campioni ai finanţelor şi conduceau un top al celor mai mari zece bănci şi companii de brokeraj din SUA, care au marcat atunci cel mai bun an din istorie, cu profituri de 104 miliarde de dolari, alimentate de preţurile record ale caselor.

În 2008, prăbuşirea pieţei imobiliare a obligat cele zece bănci să ia de la Fed împrumuturi de urgenţă de şase ori mai mari, în valoare de 669 miliarde dolari.
Aceste împrumuturi au eclipsat ajutoarele publice de 160 miliarde de dolari obţinute de cele zece companii financiare de la Trezoreria SUA, iar valoarea integrală a sumelor primite rămâne secretă.

Morgan Stanley a obţinut până la 107,3 miliarde de dolari, Citigroup 99,5 miliarde de dolari, iar Bank of America 91,4 miliarde de dolari, potrivit datelor obţinute de Bloomberg după mai multe luni de litigii.

"Sunt nişte sume enorme. Este vorba despre aristocraţia finanţelor americane care s-ar fi dus de râpă fără fondurile federale", a declarat Robert Litan, fost oficial al Departamentului de Justiţie care în anii '90 a făcut parte dintr-o comisie care a investigat cauzele unei crize a depozitelor şi împrumuturilor.

Fed a susţinut nu doar companiile americane. Aproape jumătate dintre primele 30 de mari companii sprijinite de Rezerva Federală provin din Europa.