Bursele europene, în cădere. Taxa pentru tranzacţiile financiare loveşte în acţiunile operatorilor bursieri

Autor: Andrei Chirileasa 17.08.2011

Bursa de la Bucureşti a deschis şedinţa de tranzacţionare cu o scădere de peste 1% pe indicele BET care urmăreşte evoluţia celor mai importante zece companii locale, după ce şi în ziua precedentă a închis uşor pe minus.

Scăderea vine pe fondul corecţiilor semnificative suferite de principalele burse europene. Indicele german DAX pierdea 1,78%, la ora 10:36, după ce marţi a închis în scădere cu 0,45%. Corecţiile au fost determinate de stagnarea economiei germane în trimestrul al doilea, dar şi de rezultatul neconvingător al întâlnirii de ieri dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Cele mai mari scăderi la nivel european le-au înregistrat acţiunile operatorilor bursieri, după ce Merkel şi Sarkozy au propus taxarea tranzacţiilor financiare. Acţiunile Deutsche Borse, operatorul bursei germane, au scăzut cu 4%.

La Bucureşti, acţiunile Bursei de Valori (BVB) au pierdut 2,5% în deschidere. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) pierdeau 2,3%, în timp ce acţiunile BRD înregistrau o corecţie de 0,7%. Fondul Proprietatea şi SIF-urile scădeau de asemenea cu până la 1%.