Directorul financiar al Allianz-Ţiriac Asigurări: Avem o abordare conservatoare în ceea ce priveşte alocarea activelor

Autor: Mirabela Tiron 11.08.2011

Cristian Ionescu, directorul executiv financiar (CFO) al companiei de asigurări Allianz- Ţiriac, susţine că are o abordare conservatoare în ceea ce priveşte alocarea activelor.

"Datorită specificului de activitate al Allianz-Ţiriac, într-o proporţie ridicată, plasamentele realizate- în particular atunci când discutăm despre acţiuni sau alte valori mobiliare tranzacţionate pe pieţele reglementate - sunt încadrate în categoria investiţiilor pe termen lung. De aceea volatilitatea crescută într-o anumită periodă nu afectează deciziile de investiţii".

El a mai precizat că, în general, atunci când se discută despre investitori instituţionali - cum este cazul companiilor sau grupurilor de asigurări şi de administrare a pensiilor private- abordarea este diferită faţă de cea a fondurilor speculative.

"Plasamentele în acţiuni, de exemplu, sunt realizate pe baza analizelor fundamentale (şi nu a analizelor tehnice), iar deciziile de tranzacţionare ţin cont în principal de evoluţia fundamentelor emitenţilor".

Directorul executiv financiar a mai spus că Allianz-Ţiriac gestionează atât propriile active, cât şi active aparţinând clienţilor, iar aici "discutăm fie de cazul plasamentelor pentru care riscul investiţional rămâne în sarcina companiei de asigurări (cazul poliţelor de asigurări de viaţă tradiţionale), fie de cel în care riscul investiţional este asumat de client, prin direcţionarea activelor către plasamente (programe de investiţii) cu diferite profiluri în ceea ce priveşte raportul risc-randament (cazul poliţelor de asigurări legate de investiţii, tip Unit Linked)".

"Aşadar, procentul de acţiuni deţinute în diferitele portofolii aflate în administrarea Allianz-Ţiriac diferă în functie de profilul de risc asumat şi de politica de investiţii aplicată. În acest moment, alocarea pe acţiuni este sub ţinta prevăzută. Urmăm o strategie conservatoare de alocare a activelor".

Legat de evoluţia pieţelor financiare şi aşteptările pentru perioada următoare, Cristian Ionescu susţine că în acest moment piaţa este dominată de nervozitate şi panică, ca urmare a mesajelor confuze trimise de liderii politici.

"Scăderile înregistrate în ultimele zile pe BVB sunt mult mai abrupte decât cele de pe bursele europene, ceea ce confirmă faptul că Bursa din Bucureşti este mică şi vulnerabilă la mişcările de pe pieţele externe".

El consideră că perioda următoare va fi una dificilă mai ales sub aspectul încrederii şi sentimentului investitorilor cu privire la problemele fundamentale din zona euro. "Recâştigarea încrederii şi a optimismului în ceea ce priveşte pieţele de capital şi financiare depinde foarte mult de măsurile ce urmează a fi luate de liderii politici şi autorităţile guvernamentale.