Ministerul Dezvoltării construieşte o sală polivalentă în locul patinoarului Flamaropol

Autori: Gabriel Razi , Liviu Iancu 11.08.2011

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va investi 60 de milioane de euro într- o sală de sport polivalentă de 16.000 de locuri care va fi construită pe locul patinoarului Flamaropol din Complexul sportiv Lia Manoliu, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern.

Construcţia sălii polivalente va începe în acest an, ur­mând a se întinde pe trei ani. Guvernul va contribui de la bu­get în primul an cu 3 milioane de euro, pentru ca în următorii ani să plătească 30 de milioane de euro, respectiv 27 de milioane de euro. Astfel, Guvernul va plăti din buget aproximativ 3.750 de euro pentru fiecare loc construit în cadrul noii arene.

Terenul pe care va fi ridicată arena urmează a fi pus la dispoziţie cu titlu gratuit Ministerului Dezvoltării (MDRT) de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

În luna aprilie, Compania Naţională de Investiţii (CNI), instituţia prin care MDRT derulează acest proiect, a anunţat că vrea să contracteze lucrări de proiectare şi construcţie a unei săli polivalente în Bucureşti.

La începutul acestui an Elena Udrea, ministrul dez­voltării regionale şi turismului, a lansat Programul naţional "Săli polivalente", prin care urmează să fie construite 30 de săli polivalente cu capacităţi de 5.000, 10.000 şi 15.000 de locuri în reşedinţe de judeţ.

Proiectul, ce urmează a fi realizat prin CNI, implică realizarea de investiţii cu o valoare de aproximativ 320 de milioane de euro în următorii şase ani. Statul român va plăti în medie 10,6 milioane euro pentru fiecare din cele 30 de săli polivalente ce urmează a fi construite.

Finanţarea programului "Săli polivalente" se face cu bani de la bugetul de stat, fonduri de la bugetele locale, credite externe şi parteneriate public-privat. În nota de funda­mentare a hotărârii privind aprobarea Programului "Săli polivalente" aceste investiţii sunt justificate prin faptul că "infrastructura sportivă este veche, deteriorată şi nu mai corespunde standardelor internaţionale."

În prezent cea mai mare sală din Bucureşti în care pot fi organizate întreceri sportive sau concerte este Sala Polivalentă din Parcul Tineretului. Această sală are o capacitate de 6.000-8.000 de locuri.

Bulgarii au deschis deja o arenă similară

Autorităţile de la Sofia au inaugurat săptămână trecută sala polivalentă "Armeets Arena", ce are o capacitate de 12.500 de locuri pe scaune însă atunci când sunt organizate concerte poate găzdui 19.000 de oameni. Construcţia a început în urmă cu un an şi jumătate, investiţia ridicându-se la 55,2 milioane de euro, potrivit agenţiei de presă Novinite.

Arena va fi folosită pentru meciuri de baschet, volei, handbal, dar şi pentru întreceri de gimnastică, conferinţe sau concerte.