CFA România: Încrederea analiştilor financiari în economia locală a crescut

Autor: Bogdan Alecu 10.08.2011

Indicii de încredere macroeconomică, al condiţiilor curente şi cel al aşteptărilor au crescut în luna iulie după un declin în iunie, potrivit Asociaţiei Profesioniştilor din România Chartered Financial Analyst (CFA) România, dar care vor reveni pe un trend descendent datorită scăderilor înregistrate atât la bursa de la Bucureşti, cât şi în SUA sau Europa de Vest.

"Având în vedere evoluţiile la nivel global din prima săptămână a lunii august, este de aşteptat ca indicatorul de încredere să scadă în august şi probabil şi în septembrie. Această scădere va proveni în special din componenta de anticipaţii a indicelui", a spus Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, care deţine şi funcţia de Senior FX Options Dealer la ING Bank.

Indicatorul de încredere marcoreconomică doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru următorul an. Pe baza întrebărilor necesare pentru calculul indicatorului de încredere, sondajul evaluează şi anticipaţiile pentru următorul an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

"Componenta de anticipaţii va fi influenţată de evoluţia BVB, situaţia din SUA şi din zona euro. Aceasta este estimată pe baza a patru factori - condiţiile de afaceri, piaţa muncii, venitul personal şi averea personală. Dacă evoluţia BVB va afecta doar componente de avere personală, situaţia din SUA şi zona euro are potenţial să afecteze toate cele patru componente ale indicatorului de anticipaţii", a spus Adrian Codîrlaşu.

Pentru exerciţiul din iulie 2011 valoarea indicatorului de încredere macroeconomică a fost de 60,5. Pentru lunile iunie şi mai valorile înregistrate au fost de 52,6 şi respectiv 54,3, conform CFA România. Indicatorul condiţiilor curente a avut un nivel de 45 de puncte în iunie, faţă de 34,3 în iunie şi 35 în mai, în timp ce indicatorul aşteptărilor a înregistrat un nivel de 68,3 în iulie, faţă de 61,8 în iunie şi 64 în mai.

Cel mai relevant indice dintre cei trei este cel de încredere macroeconomică. El este compus din indicatorul de condiţii curente, care are pondere de 33% şi cel de anticipaţii, cu 67%.

Toţi cei trei indicatori iau valori cuprinse între 0, care semnifică lipsa încrederii şi 100 - încredere totală în evoluţia economiei româneşti. Ca urmare, demarcaţia între încredere şi neîncredere în economie este valoarea de 50. Cum indicatorul condiţiilor curente are valori mai mici de 50, practic analiştii financiari consideră condiţiile actuale ca adverse. În schimb, indicatorul de anticipaţii are valori mai mari de 50, ceea ce echivalează cu anticipaţii ale analiştilor financiari de îmbunătăţire a situaţiei macroeconomice în următoarele 12 luni.

Cu aproape o oră înainte de închiderea tranzacţiilor la Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET şi-a redus pierderea la 2,6% după ce a căzut cu peste 10 procente în prima parte a şedinţei. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al SIF-urilor, a scăzut cu 5,8%. La nivel european primele semnale pozitive pe marile burse au apărut ieri în jurul orei 14.00 a României, Franţa, Marea Britanie şi Spania revenind pe creştere, în timp ce pieţele nordice, centrale şi est-europene rămânând în sfera scăderilor.