Exporturile României au pierdut în iunie două treimi din avansul din primele cinci luni

Autori: Gabriel Razi , Claudia Medrega 10.08.2011

Exporturile României au crescut în iunie cu 12%, până la 3,7 mld. euro, avansul fiind la o treime faţă de de rata de creştere de 32% de pe primele cinci luni. Acesta este un prim semnal negativ privind evoluţia exporturilor, datorat evoluţiei sub aşteptări a economiei germane. În primele cinci luni ale acestui an exporturile s-au ridicat la 18,2 mld. euro.

"Încetinirea nu este neaşteptată. Prognozele noastre pentru indicatorii ce depind de cererea externă au ţinut cont de proiecţiile ING privind dinamica economiilor din zone euro ce estimau o decelerare a creşterii economice începând cu trimestrul al doilea al anului curent. Estimăm că activitatea economică a înregistrat o scădere în trimestrul al doilea al anului curent de 0,1% faţă de trimestrul precedent. Estimarea noastră pentru rata anuală este 1,2%", a comentat Vlad Muscalu, economist al ING Bank.

Şi premierul Emil Boc a remarcat reducerea ritmului de creştere a exporturilor în luna iunie şi datele privind producţia industrială şi consideră că pot duce la încetinirea ritmului de creştere economică pentru trimestrul doi.

"Avem o creştere economică prognozată de 1,5% (pentru anul în curs, n.r.), dar această creştere nu va fi atinsă dacă trimestrul al treilea nu va fi fructificat la maxim, pentru că el are una dintre cele mai mari ponderi în PIB într-un an. Am aflat dimineaţă că în luna iunie se constată o încetinire a producţiei industriale şi a exporturilor, ceea ce s-ar putea să ne încetinească creşterea economică pentru trimestrul al doilea. De aceea, cu atât mai mult în trimestrul trei trebuie să avem grijă să maximizăm investiţiile şi tot ce înseamnă lucrări", a spus Boc, citat de Mediafax.

Per total, în primul semestru exporturile României au totalizat 22 mld. euro, o creştere de 28,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Companiile româneşti au exportat în iunie bunuri în valoare totală de 3,7 mld. euro, în timp ce importurile s-au cifrat la 4,6 mld. euro. Astfel, deficitul comercial extern al României se ridică la 1,1 mld. euro în luna iunie.

Comparativ cu luna iunie a anului trecut, exporturile au înregistrat un avans de 11,9%, în timp ce importurile s-au majorat cu 7,1%. Dacă în iunie din 2010 România înregistra un deficit comercial extern de 0,6 mld. euro, acum acesta s-a majorat cu 28%, la 0,85 mld. euro.

În primul semestru al acestui an aproape jumătate din totalul exporturilor au fost acoperite de maşini şi echipamente de transport, în timp ce aceste produse au acoperit o treime din importuri.

România a exportat în această perioadă şi produse agroalimentare în valoare de 4,6 mld. euro, 5% din totalul exporturilor. De cealaltă parte, importurile de alimente s-au ridicat la 7,6 mld. euro, aproape 7% din totalul importurilor.

Firmele româneşti au cu 24% mai multe produse la extern care au ajuns în ţările din Uniunea Europeană. Valoarea exporturilor către ţările din UE după primul semestru al acestui an se ridică la 15,7 mld. euro. În acelaşi timp importurile dinspre ţările UE au crescut în aceaşi perioadă cu 19,2%, la 18,9 mld. euro.