Încă un anunţ care va atârna greu la gâtul bursei din Frankfurt. Exporturile Germaniei au scăzut în iunie, din cauza încetinirii economiei mondiale

Autor: Marius Oncu - Mediafax 09.08.2011

Exporturile Germaniei au scăzut în iunie, din cauza încetinirii economiei mondiale, în timp ce importurile au continuat să crească, susţinute de cererea internă robustă, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

Livrările la extern ale celei mai mari economii europene au scăzut cu 1,2% în iunie, la 88,5 miliarde de euro, după un avans ajustat de 4,4% în mai, potrivit datelor anunţate de Biroul Federal de Statistică. Importurile au avansat cu 0,3%, la 77 miliarde de euro.

Luând în calcul datele anunţate marţi, exporturile nete ale Germaniei în trimestrul al doilea nu au avut efect asupra ritmului de creştere economică, consideră Annalisa Piazza, economist la firma Newedge Strategy.

Situaţia s-a schimbat faţă de primul trimestru, când exporturile au contribuit cu jumătate de punct procentual la creşterea PIB. Activitatea comercială s-a temperat, întrucât Germania începe să simtă efectele încetirnirii economiei mondiale, a adăugat Piazza.

Importurile au rămas relativ solide în al doilea trimestru, cererea internă fiind puternică, în contextul situaţiei bune de pe piaţa muncii din Germania.