Molnar, RBS Bank: Volatilitatea ridicată va fi o caracteristică a pieţelor în viitorul apropiat

Autor: Claudia Medrega 09.08.2011

Volatilitatea ridicată va fi o caracteristică a pieţelor în viitorul apropiat, în contextul crizei mondiale a datoriilor suverane, fiind nevoie de timp pentru a se reclădi încrederea, dar şi de măsuri credibile şi cu imediată aplicabilitate, consideră Cătălina Molnar, senior economist RBS Bank.

"Criza financiar-economică din 2007/2008 s-a transformat într-o criză a datoriilor suverane la nivel mondial, semnalată de agenţiile de rating din ce în ce mai amplu. Iar, în aceste condiţii, aversiunea la risc este normal să se accentueze, impactul negativ fiind imediat observat în evolutia preţului activelor cu risc - pieţele de capital reacţionand imediat în acest sens", a declarat Molnar.

Ea a explicat că deşi autorităţile internaţionale încearcă să calmeze pieţele, prin anunţul diverselor măsuri - ajustări fiscale, intervenţii pe pieţele titlurilor de stat, injectţii de lichiditate -, investitorii continua să afişeze o lipsă de încredere.

"Este nevoie şi de timp pentru a se reclădi încrederea, dar şi de măsuri credibile şi cu imediată aplicabilitate. Aşadar, magnitudinea şi durata declinului pe pieţele de capital este greu de estimat. Ceea ce trebuie să realizăm este ca volatilitatea ridicată va fi o characteristică a pieţelor în viitorul apropiat".