Obama a stat pe telefon luni cu Berlusconi şi Zapatero pentru acţiuni comune în criza datoriilor

Autor: Ioana Bojan 09.08.2011



Preşedintele american, Barack Obama, i-a sunat luni pe premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, şi pe omologul său italian, Silvio Berlusconi, pentru a discuta despre criza mondială a datoriilor, au anunţat Guvernele spaniol şi italian, citate de AFP.


Într-o conversaţie telefonică, Zapatero şi Obama "au evidenţiat necesitatea de a lucra în mod coordonat pentru a consolida creşterea economică şi a evita o încetinire" a economiei, au anunţat serviciile premierului spaniol într-un comunicat.Preşedintele american a discutat şi cu Berlusconi.


"Situaţia pe pieţele financiare în Statele Unite şi Europa a fost în centrul conversaţiei lor cordiale", a precizat comunicatul publicat de Guvernul italian.Anunţul privind aceste conversaţii a intervenit după discursul lui Barack Obama, care a apărat creditul Statelor Unite, al cărui rating a fost redus vineri de agenţia Standard & Poor's.


Preşedintele american a subliniat că SUA merită în continuare ratingul AAA şi că problemele economice "pot fi rezolvate".Liderii mondiali şi-au multiplicat contactele, în condiţiile în care Bursele occidentale au cedat panicii după reducerea ratingului SUA pentru prima dată în istorie.