BCE şi G7 scot armele grele pentru oprirea crizei datoriilor. Bursele asiatice au scăzut, dar nu s-a instalat panica de care se temeau investitorii

Autor: Adrian Voicu 08.08.2011

Şeful Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a semnalat că este pregătit să achiziţioneze obligaţiuni emise de guvernul italian şi cel spaniol, în încercarea disperată de a ţine sub control criza datoriilor, scrie Bloomberg.

Într-un comunicat emis în numele şefului BCE, după o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Guvernare care a avut loc ieri noapte, banca centrală a felicitat eforturile celor două naţiuni de a-şi reduce deficitele bugetare şli a anunţat că "va implementa activ" programul de achiziţie de obligaţiuni. Cu această ocazie, oficialul băncii centrale a cerut tuturor guvernelor din zona euro să urmeze paşii asupra cărora s-a convenit la 21 iulie, inclusiv să permită programului de stabilizare financiară să cumpere acţiuni de pe piaţa secundară.

Într-un moment în care guvernele încearcă să oprească efectele de contagiune asupra datoriilor suverane, a rămas în sarcina BCE să lupte cu criza care ameninţă supravieţuirea monedei euro. Achiziţia de obligaţiuni italiene şi spaniole ar putea goli cuferele BCE, banca riscând chiar să fie acuzată că încalcă principiile tratatului de fondare a zonei euro prin salvarea ţărilor de la intrarea în default.

Şi Grupul celor Şapte ţări puternic industrializate a lăudat intenţiile Spaniei şi Italiei de întărire a disciplinei fiscale şi de susţinere a revenirii economică.

Confruntaţi cu criza datoriilor din SUA şi Europa, liderii Grupului au anunţat că sunt "gata să acţioneze pentru a asigura stabilitatea şi lichiditatea pieţelor financiare".

Acţiunile G7 şi ale BCE ar putea fi urmate de un anunţ al Rezervei Federale americane cu privire la reluarea programului de achiziţie de obligaţiuni americane.