Antreprenorii români: Suntem antrenaţi pentru scăderi. Oamenii trebuie să conştientizeze că trebuie să aducă fiecare o valoare prin munca depusă

Ziarul Financiar 08.08.2011

Antreprenorii români spun că au restructurat, au refinanţat şi au învăţat din ultimii trei ani de criză, astfel că au "antrenament" pentru a face faţă unor noi derapaje economice.




Reducerea ratingului SUA şi criza datoriilor din Europa ar putea provoca un nou şoc pe pieţele financiare, care să se propage şi în businessul autohton, aşa cum s-a întâmplat în 2008. Un asemenea scenariu s-ar traduce în inflaţie, dar clienţii nu sunt pregătiţi pentru noi creşteri de preţuri, care ar trebui absorbite de către producători şi retaileri. În schimb, gradul mare de îndatorare al statelor ar trebui să determine angajaţii să conştientizeze nevoia de creştere a productivităţii personale, ce va deveni o realitate pe piaţa muncii.

Radu Enache, proprietarul Continental, unul dintre cele mai mari lanţuri hoteliere româneşti, care operează 1.890 de camere, speră ca reacţiile la nivelul autorităţilor de reglementare financiară să fie rapide, pentru a fi evitată o nouă criză mondială, astfel încât impactul asupra economiei locale să fie cât mai redus.

"Sper că efectul asupra pieţei româneşti va fi unul marginal, nu mă aştept la un efect precum cel pe care l-a avut căderea Lehman Brothers. Am învăţat ceva din criza prin care am trecut şi consider că businessul pe care îl conduc este pregătit pentru o nouă criză", a declarat Radu Enache, care spune că abia a finalizat procesul de restructurare a creditelor şi cheltuielilor în cadrul grupului pe care îl conduce, o afacere cu venituri de 22,4 milioane de euro şi pierderi financiare de 4,8 milioane de euro anul trecut.

Oamenii de afaceri se arată conştienţi de faptul că un eventual "tsunami" în Statele Unite nu are cum să transmită valuri şi către Europa, dar vorbesc, folosind cuvântul "speranţă", de un impact pe termen scurt.

Anii de alegeri, ani buni pentru România

"Sper că actuala situaţie din Statele Unite nu va afecta Europa foarte tare, însă nu cred că este posibil ca bătrânul continent să rămână imun", crede Lorand Szarvadi, CEO şi acţionar minoritar al Domo, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul electronicelor şi electrocasnicelor, cu afaceri de 180 mil. euro în 2010. El crede însă că în cazul României situaţia din SUA nu ne poate lua prin surprindere, şi "suntem pregătiţi". "Pe termen scurt vom resimţi şi pe pielea noastră. Sper însă că evenimentele locale, precum alegerile de anul viitor, vor avea un impact mai mare decât situaţia internaţională."

În ceea ce priveşte businessul pe care îl conduce, el spune că restructurările au fost deja făcute, iar criza începută odată cu căderea Lehman Brothers l-a învăţat multe.

"Nu mi-am închipuit că poate fi atât de greu. După mai mulţi ani de creştere puternică a economiei, a venit această perioadă de scăderi. Acum însă, suntem antrenaţi."

Pe de altă parte, Dan Ostahie, proprietarul Altex, cel mai mare retailer de electronice şi electrocasnice din România, cu afaceri de

195 mil. euro în 2010, crede că nu vorbim de o nouă criză, ci de o nouă etapă a crizei începute odată cu căderea Lehman Brothers.

"Este o criză de lungă durată, care acum trece într-o nouă etapă, etapa SUA, similară etapei Grecia. Va veni şi rândul Italiei, Spaniei şi Franţei". El crede că actuala criză economică, declanşată prin căderea Lehman Brothers, nu a făcut decât să semnaleze problema datoriei publice, la care acum toate ţările se uită.

"Ţările dezvoltate, care au PIB mare, au una din două probleme, fie sunt supra-îndatorate, fie nu au reglementările legale necesare pentru creşterea îndatorării. În ceea ce priveşte situaţia din SUA, nu cred că este alarmantă, şi cred că este mai mult o problemă de birocraţie."

Ostahie mai spune că impactul situaţiei din SUA asupra României nu va fi unul major, o influenţă mai mare însă ar putea avea contextul european şi escaladarea problemelor din Spania, Italia şi Franţa.

"Pentru rezolvarea problemei pe care o reprezintă datoria publică se apelează de regulă la scăderea consumului, majorarea taxelor. Astfel se frânează creşterea."

În ceea ce priveşte piaţa pe care activează el, cea de electro-IT, antreprenorul român nu se aşteaptă la o modificare a trendului actual pozitiv. "Piaţa a traversat un moment dificil, scăzând cu circa 50% în 2009 şi cu circa 10% în 2010. De aceea cred că îşi va menţine trendul uşor ascendent pe care a intrat în 2011 şi anul viitor."

"Ne-am obişnuit să lucrăm fără să conteze rezultatele"

Şi Bogdan Georgescu, acţionar al firmei de consultanţă imobiliară Colliers International, care îşi testează în această perioadă calităţile de antreprenor prin deschiderea unui incubator de afaceri de nişă, speră ca scăderea rating-ului să nu declanşeze o nouă criză globală, în condiţiile în care "problemele economiei americane erau cunoscute de mult timp şi cred că decizia S&P nu a fost chiar o surpriză".

Gradul mare de îndatorare a numeroase ţări dezvoltate reprezintă însă o problemă pe termen lung, care va fi resimţită la toate nivelurile. "Ţinând cont de gradul foarte mare de îndatorare al Americii şi al multor ţări europene, mă tem că vom intra în curând într-o altfel de criză, de o amploare mult mai mare, provocată de incapacitatea oamenilor de adaptare la noua realitate, care impune conştientizarea nevoii ca fiecare individ să aducă valoare prin munca depusă. Pentru prea mult timp ne-am obişnuit că este important doar să muncim fără să conteze rezultatele", a mai spus Georgescu.

Dragoş Petrescu, cel care deţine mai multe businessuri în domeniul restaurantelor, printre care şi lanţul City Grill, spune la rândul său că se aştepta la scăderea ratingului, dar a fost luat prin surprindere de situaţia de pe burse. "În ceea ce priveşte evoluţia din Statele Unite, pot să spun că mă aşteptam, pentru că situaţia «scârţâia» de ceva vreme. Mă tem însă de evoluţia de pe burse, pentru că aceasta influenţează cursul valutar", mai spune el. Petrescu mai spune că deşi nu ştie dacă situaţia actuală se va transforma într-o criză de amploarea celei "pe care încercăm să o traversăm", este pesimist şi îngrijorat.

"Criza va ajunge şi la noi, pentru că este normal să fim dependenţi de situaţia internaţională. În cazul României vor fi afectate toate sectoarele, şi astfel economia în ansamblul său. Cel mai tare mă tem de variaţiile cursului de schimb."

Mai optimist decât Petrescu este un alt anreprenor din industria restaurantelor, Cătălin Mahu, proprietarul lanţului La Mama, care apreciază că indiferent de cât de rău stă România, situaţia este mai bună decât în alte ţări. "Acest lucru cred că se datorează şi faptului că avem moneda noastră proprie, şi eu cred că schimbările de politică monetară din anii de criză au fost în interesul nostru." El adaugă însă că dacă pieţele monetare internaţionale se prăbuşesc, situaţia se va repercuta şi asupra României.

Suntem pregătiţi pentru o nouă criză?

"În situaţia în care clientul nu este pregătit, nimeni nu este pregătit", este de părere omul de afaceri Dan Şucu, proprietarul afacerii din industria mobilei Mobexpert, răspunzând la întrebarea dacă este pregătit pentru un nou val de criză.

Cu afaceri de peste 110 mil. euro, Mobexpert este cel mai mare jucător de pe piaţa locală a mobilei.

Omul de afaceri se referă la faptul că problema reală a SUA este reprezentată de sumele mari de bani transformate în inflaţie, inflaţie transmisă în toate ţările. "Îşi poate permite clientul român să suporte aşa ceva (creşteri ale preţurilor - n.red.) după ce salariile au scăzut în mediul privat, în mediul public, iar clientul a susţinut şi majorarea TVA?", se întreabă retoric omul de afaceri.

Gheorghe Răcaru, directorul de strategie al grupului controlat de omul de afaceri Nelu Iordache, consideră că pentru afacerile din construcţii şi transport aerian o nouă criză ar putea avea şi consecinţe pozitive, în condiţiile în care aceasta ar putea duce la o scădere a preţului petrolului.

"Nu văd niciun motiv de îngrijorare pentru businessul Blue Air sau Romstrade atâta timp cât băncile europene nu sunt implicate în problemele SUA.

În cazul în care această retrogradare ar provoca o a doua criză mondială, sunt convins că nu va avea acelaşi impact asupra noastră precum cea prin care am trecut", spune Răcaru, manager implicat într-un grup cu afaceri de circa 400 mil. euro.