Întrebarea care stă pe buzele tuturor investitorilor: merită să mai intri la Bursă acum?

Autor: Adrian Cojocar 07.08.2011

Mulţi investitori se întreabă în aceste zile ce strategie să adopte după scăderile puternice de săptămâna trecută care au dus indicii bursei de la Bucureşti în teritoriu negativ pentru prima dată de la începutul anului.

În ultimele patru luni bursa a pierdut 19% din valoare, mai mult decât câştigase în precedentele patru luni, astfel că indicele BET marchează o scădere de 6,6% de la începutul anului.

La o analiză comparativă, evoluţia din acest an a bursei este aproape trasă la indigo cu cea de anul trecut, când investitorii au pornit optimişti anul dar din luna aprilie problemele de pe plan extern au dus cotaţiile SIF-urilor în jus cu 35% şi BET a pierdut circa 20% din valoare până în luna iulie.

Şi atunci ca şi acum problema supraîndatorării statelor şi-a pus amprenta asupra burselor. Dacă anul trecut isteria investitorilor a fost determinată de problemele din Spania, Portugalia şi Grecia, bursele s-au resimţit mai puternic la ştirile legate de limita de îndatorare a SUA şi reducerii ratingului celei mai mari economii a lumii deşi problemele din statele europene nu şi-au găsit rezolvare nici până în prezent, acestea fiind însă deja incluse în preţuri încă de anul trecut.

Evoluţia care a urmat după căderea burselor din anul 2010 poate furniza indicii cu privire la ce vor face bursele în acest an.

După căderea pieţelor care a început în aprilie şi s-a încheiat undeva la finele lunii iunie din 2010, bursa a recuperat o parte din corecţii iar în a doua parte a anului a stagnat mai mult pe rulaje scăzute. Indicele general a urcat atunci cu circa 12-15% de la minimele anuale.

Dacă situaţia se va repeta anul acesta am putea asista la un reviriment în perioada următoare pe măsură ce investitorii trec peste ştirile negative din ultima perioadă, însă o cerere susţinută şi o tendinţă clară este greu de crezut că vom putea avea în acest an pe bursă.

Străinii au arătat anul acesta un apetit pentru acţiunile Fondului Proprietatea, care contează cu circa 60% din rulajul bursei, iar odată cu ieşirea statului din acţionariat şi stabilizarea preţului acestor titluri ar putea susţine întreaga piaţă şi readuce optimismul pe celelalte titluri.

Acţiunile exportatorilor de pe bursă pe de altă parte, care se bazează pe cererea din statele europene, ar putea avea de suferit dacă creşterea economică în special din zona euro nu va fi la fel de ridicată ca în ultimii doi ani din cauza deciziilor de reducere a cheltuielilor bugetare.

Anul 2012 poate fi unul care să readucă culoarea verde pe burse dacă economiile importante ale lumii se menţin pe creştere şi situaţia din Europa şi SUA se stabilizează mai ales în condiţiile în care anul viitor vor avea loc alegeri prezidenţiale în America.