Încrederea Asiei şi Europei în dolar nu este afectată pentru moment de reducerea ratingului SUA

Autor: Vlad Popescu 07.08.2011


Statele asiatice îşi vor menţine deţinerile de tilturi de Trezorerie SUA, iar guvernele europene şi-au exprimat încrederea în dolar şi în cea mai mare economie a lumii, după ce Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul Statelor Unite la AA+, potrivit unei analize Bloomberg.

Rusia a arătat că retrogradarea "poate fi ignorată", iar Franţa s-a alăturat poziţiei guvernului de la Washington, punând sub semnul întrebării calitatea analizei S&P.

Coreea de Sud a plasat ratingul SUA pe ordinea de zi a unei conferinţe de urgenţă susţinută duminică de oficiali din statele G20, iar agenţia chineză de stat Xinhua a arătat, într-un comentariu, că SUA trebuie "să se vindece de dependenţa" de credit.

Autorităţile din China, Japonia şi Asia de Sud-Est în general sunt atrase de investiţiile în titluri de Trezorerie SUA deoarece încearcă să evite aprecierea monedelor locale faţă de dolar, pentru a-şi proteja competitivitatea exporturilor.

China a cumulat obligaţiuni guvernamentale americane de 1.160 miliarde de dolari şi este cel mai mare creditor străin al statului american.

Încercările Japoniei de a slăbi yenul vor continua să crească cererea de titluri de Trezorerie. Ministrul adjunct al Finanţelor, Fumihiko Igarashi, a declarat duminică că guvernul este pregătit să intervină din nou pentru deprecierea yenului, după ce a vândut pe 4 august volume uriaşe în monedă locală, estimate la 4.500 miliarde yeni (57 miliarde de dolari).

"Nu vor fi prea bucuroase, dar băncile centrale asiatice vor fi nevoite să se ţină bine şi să depăşească momentul. Se exercită presiuni asupra lor să păstreze active lichide şi nu există nimic mai lichid decât piaţa titlurilor americane de Trezorerie. Aceste active au mers bine întotdeauna, nu e ca şi cum ar ţine active nelichide", comentează un analist al Westpac Baning Corp, Sydney.

Asia deţine circa jumătate din obligaţiunile emise pe plan internaţional de Statele Unite, potrivit datelor Trezoreriei de la Washington.

Investitorii în titluri de Trezorerie au câştigat un randament mediu de 3,12% în perioada mai-iulie, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch.

Preţurile obligaţiunilor guvernamentale americane au crescut în ultimele săptămâni pe piaţa secundară, deşi S&P a avertizat că ar putea reduce ratingul AAA al SUA, deoarece investitorii au căutat un refugiu faţă de temerile tot mai mari legate de economia globală şi de criza datoriilor de stat din zona euro.

Randamentul titlurilor de referinţă ale SUA, cu maturitatea la 10 ani, a coborât în această săptămână la 2,56%, de la 3,12% cu o lună în urmă, înainte de anunţul S&P privind reducerea ratingului SUA la AAĂ.

Surse guvernamentale japoneze au declarat că Japonia, al doilea mare investitor după China în titluri americane de Trezorerie, nu vede nicio problemă legată de încrederea în aceste active.

În Marea Britanie, al treilea mare creditor străin al SUA, secretarul de stat pentru Afaceri, Vince Cable, a afirmat sâmbătă că dolarul este cea mai importantă monedă pe plan internaţional în viitorul apropiat.

Rusia, de asemenea un creditor important al Washingtonului, consideră că obligaţiunile americane sunt de încredere şi nu îşi va schimba politica de investiţii în privinţa SUA. Ministrul adjunct al Finanţelor, Serghei Storchak, a declarat sâmbătă că reducerea ratingului "poate fi ignorată" din punct de vedere al strategiei de investiţii pe termen lung.

Şi ţările arabe şi-au exprimat încderea în dolar şi în obligaţiuni americane, arătând că nu intenţionează să-şi reducă deţinerile în monedă SUA.