Nicolae Chidesciuc, economist şef ING: ne vom revizui în jos prognoza de creştere economică pentru România

Autor: Sorin Pâslaru 07.08.2011

Nicolae Chidesciuc, economist şef al ING, spune că în curând va revizui prognoza de creştere economică pentru România în 2012 din cauza retrogradării ratingului SUA şi a semnelor proaste de pe pieţele financiare externe.

"Deja am fost anunţaţi de la Londra că prognoza de creştere pentru zona euro şi pentru Statele Unite va fi revizuită în jos. Probabil că o să mergem pe o creştere de 3% pentru România, faţă de 3,5% anterior. Pentru anul acesta vom păstra o creştere de 1,5%", a spus Chidesciuc. FMI a revizuit la rândul său prognoza de creştere pentru România în 2012 de la 3,9% la 3,7%. Guvernul estimează o creştere de 4% pentru anul următor.
Economistul ING este de părere că degradarea ratingului SUA nu va avea un impact atât de mare cât datele sub aşteptări despre creşterea economică, anunţate în urmă cu o săptămână. PIB-ul SUA era de aşteptat să crească cu 1,8% în trimestrul II, dar datele au arătat o creştere de doar 1,1%. În trimestrul I creşterea fusese de doar 0,4%, de asemenea destul de dezamăgitor.
"Teama este de o nouă recesiune globală şi de deflaţie. Spre deosebire de 2008, acum instrumentele de relansare sunt epuizate. Atunci intervenţiile care într-adevăr au contat au fost cele fiscale, nu reducerea dobânzilor de către băncile centrale. Acum nu mai poate fi vorba de o relaxare fiscală, ci dimpotrivă? Probabil că vom avea un scenariu japonez pentru următorrul deceniu, adică o creştere a economiei în ţările dezvoltate de 0,5%-1%, iar în ţările emergente un 2-3%", a mai spus Chidesciuc.