Situaţia SUA de acum poate fi asemănată cu cea a Marii Britanii de la 1900 - analist

Autor: Sorin Pâslaru 06.08.2011

Analistul economic Laurean Lungu spune că pe termen scurt nu vor fi influenţe puternice pe pieţele financiare ale deciziei Standard&Poor's de a reduce ratingul SUA, pentru că pur şi simplu "nu există alternativă la titlurile americane".

"Pieţele cu volum mare de tranzacţionare, cu lichidităţi mari precum SUA, Italia, Japonia nu pot fi ocolite de investitori pentru că sunt singurele cu valori foarte mari. SUA este şi va fi cea mai sigură economie în care să investeşti", afirmă analistul.
Laurean Lungu susţine că vor fi rebalansări de portofoliu şi eventuale scăderi de rating pentru unele companii din SUA dar efecte majore nu se vor manifesta.
"Bineînteles că decizia va face valuri, dar dacă stai să te gândeşti ce alte ţări mai au rating de triplu A (Germania, Marea Britanie, Australia - n.red) ?Se vede ca sunt prea mici faţă de SUA aşa că nu ai alternative de investiţii", explică Lungu.
El spună că asistăm la un declin oficial al SUA, dar acesta nu se va produce peste noapte, fiind vorba de cicluri istorice. "Situaţia SUA de acum poate fi asemănată cu cea a Marii Britanii de la 1900", argumentează analistul.