Există viaţă pe Marte! NASA a descoperit noi dovezi privind existenţa apei în formă lichidă pe planeta roşie

Autor: Adrian Voicu 05.08.2011

Oamenii de ştiinţă ai agenţiei spaţiale NASA au descoperit noi dovezi privind prezenţa apei pe planeta roşie, anunţând ieri că în lunile cele mai calde apa iese la suprafaţă. Dacă descoperirea se dovedeşte a fi reală, sunt mari şanse ca pe Marte să existe viaţă.

NASA, care a observat primele semne ale existenţei apei pe Marte în urmă cu un deceniu, a indicat anterior că această apă este îngheţată şi este concentrată la poli.

Totuşi, imagini ale Mars Reconnaissance Orbiter analizate recent au indicat că în timpul anotimpului de vară pe suprafaţa planetei apar ramificaţii de culoare întunecată, ramificaţii care dispar în timpul iernii marţiene.

"Aceasta este cea mai bună dovadă pe care o avem în prezent cu privire la apariţia apei lichide pe Marte", a declarat Philip Christensen, fizician în cadrul Arizona State University.

Oamenii de ştiinţă ai NASA cred că există apă în formă lichidă pe Marte, chiar dacă sunt mari şanse ca aceasta să fie foarte sărată şi să se afle la adâncime. Din acest motiv, este posibil ca apa să nu îngheţe în timpul iernii, când temperaturile ajung la minus 128 de grade Celsius.

Cercetătorii au accentuat faptul că prezenţa apei lichide este o condiţie foarte importană pentru existenţa vieţii pe planetă.