Cei care trebuie să schimbe România. Azi, Antonio Eram Netopia System

Autor: Business Magazin 05.08.2011

Din 1996, Antonio Eram, 37 de ani, s-a implicat din poziţia de angajat şi mai apoi consultant în industria internetului şi telecomunicaţiilor din România. În 2005 a pus însă bazele propriei afaceri.

În 1996, când avea numai 20 de ani şi era încă student la Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanţa, Antonio Eram s-a angajat ca director al diviziei de internet a GMB Computers, unde s-a ocupat de dezvoltarea, implementarea şi promovarea serviciilor la care erau abonaţi trei ani mai târziu aproximativ 5.000 de constănţeni, adică 45% din întreaga piaţă de la acel moment. Realizarea i-a adus poziţia de director regional de vânzări pentru serviciile de internet în cadrul operatorului telecom Connex, în prezent Vodafone, companie în care a evoluat timp de şase ani şi unde a fost implicat în dezvoltarea serviciilor de web mobil şi în lansarea portalului myx.net.

A făcut însă pasul spre antreprenoriat în 2005, odată cu înfiinţarea Netopia Systems, furnizor de servicii de comunicaţii prin SMS şi microplăţi cu telefonul mobil care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 4,5 milioane de euro, în creştere cu 12% faţă de 2009. Prin platforma pentru marketing şi comunicare adresată mediului de business web2sms.ro, spre exemplu, sunt trimise lunar peste patru milioane de mesaje scrise care generează aproape o treime din încasările companiei, în timp ce mobilPay.ro, divizia de microplăţi deţine 80% din piaţa de profil.

Pe lângă Netopia System, care din 2008 are un birou şi în SUA, la Silicon Valley, antreprenorul este implicat şi în alte proiecte, precum platforma pentru jocuri mygod.ro, şi este totodată şi investitor într-o serie de companii aflate la început din domenii precum IT, hardware, comerţ şi energii alternative. "Un obiectiv important pentru următoarea perioadă ar fi lansarea unui proiect în Silicon Valley, cu adresabilitate mondială", spune Eram.