Cseke: Nu se poate ca MFP să ia toate deciziile legate de bugetul Ministerului Sănătăţii

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax 04.08.2011

Ministrul demisionar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, joi, că nu se poate ca Ministerul Finanţelor Publice (MPF) să decidă întotdeauna asupra bugetului Ministerului Sănătăţii şi ca toate măsurile de reformă să fie discutate doar la MFP, fără ca ministrul Sănătăţii să fie consultat.

"Nu se poate ca ministrul Sănătăţii să nu fie consultat cu privire la problemele sănătăţii. Nu se poate ca Ministerul Finanţelor Publice să decidă asupra bugetului Sănătăţii întotdeauna, nu se poate ca măsurile de reformă să fie discutate doar la Ministerul Finanţelor. Ele trebuie discutate cu ministrul Sănătăţii, indiferent de nume şi de culoarea politică", a spus Cseke Attila, după ce şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii.

Cseke Attila a precizat că nu s-a cerut opinia ministrului Sănătăţii la rectificarea bugetară, deşi a făcut mai multe adrese la MFP asupra problemelor din sistem.

"Am atras atenţia că mai ales în ce priveşte bugetul Casei Naţionale şi Ministerului va fi necesară o rectificare bugetară pozitivă. Săptămâna trecută am cerut MFP o întâlnire tripartită - Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi Casa Naţională -, dar din păcate nu a fost luată în considerare, această întâlnire nu a avut loc. Ieri (miercuri, n.r.), la ora 14.00, am primit proiectul de OUG pentru rectificarea bugetară, în care se regăsesc anumite sume pentru rectificarea bugetului CNAS. Nu am avut nicio dezbatere, ministrul Sănătăţii nu a fost consultat anterior, ceea ce este un fapt destul de grav, pe care l-am invocat şi în şedinţa de Guvern", a mai spus Cseke Attila.

El a declarat că a avut o discuţie cu premierul Emil Boc joi, în timpul căreia şi-a înaintat demisia.

"Mi se pare că un semnal trebuie dat. Aş vrea să mulţumesc oamenilor extraordinari pe care i-am întâlnit în sistem. Le mulţumesc pentru ce fac zilnic în acest sistem sanitar. Sigur, sistemul are nevoie de o schimbare de mentalitate", a adăugat Cseke Attila.