Guvernul Ungariei pregăteşte terenul legislativ pentru chemarea în instanţă a trei foşti premieri

Autor: Adrian Voicu 03.08.2011

Guvernul Ungariei încearcă să treacă prin parlament o lege ce îi va permite să pună sub acuzare trei foşti premieri pentru administrarea greşită a politicilor economice, scrie Financial Times.

Partidul aflat la guvernare, Fidesz, are în ţintă trei foşti premieri socialişti care au guvernat în perioada 2002-2010 şi, posibil, miniştrii lor de finanţe, considerându-i pe toţi aceştia vinovaţi de creşterea puternică a datoriei Ungariei.

În perioada respectivă datoria statului a urcat de la 53% din PIB, la 80% din PIB.

Partidele de opoziţie au denunţat această ultimă acţiune a guvernului ca un mijloc al premierului Viktor Orban de a submina pe rivalii socialişti şi de a-şi asigura puterea absolută, după ce anul trecut a reuşit să obţină o majoritate parlamentară de două treimi.

Dacă se va dovedi că acţiunea guvernului ungar are succes, acesta va fi un precedent la nivel internaţional, oficialii putând fi astfel responsabili penal pentru rezultatele politicilor adoptate în perioada în care au fost la putere.

Mutarea guvernului ungar vine după ce partidul aflat la guvernare a iniţiat o anchetă parlamentară cu privire la felul în care au administrat economia Ungariei premierii Peter Medgyessy, Ferenc Gyurcsany şi Gordon Bajnai.

Principala concluzie a anchetelor a fost aceea că coaliţiile conduse de partidul socialist "au comis fapte penale politice împotriva Ungariei" şi ar trebui trase la răspundere, conform lui Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al lui Viktor Orban.