Suedez arestat pentru că a încercat să construiască un reactor nuclear în bucătărie

Autor: Adrian Voicu 03.08.2011

Poliţia suedeză a arestat un bărbat în vârstă de 31 de ani în Angelholm după ce acesta s-a interesat la autorităţi dacă este legal să construiască un reactor nuclear în bucătărie, informează TheLocal.se.

Bărbatul a început să lucreze la reactor în urmă cu şase luni, fiind deschis în privinţa activităţii desfăşurate şi publicând chiar pe blogul propriu despre aventura sa.

Bărbatul a făcut rost de materiale radioactive comandându-le din alte ţări, dar şi prin demontarea alarmelor de fum (acestea conţin de obicei americiu-241, element radioactiv ce permite detectarea cantităţilor infime de fum).

Deşi nu şi-a ascuns în niciun fel activităţile, bărbatul a intrat în atenţia autorităţilor după ce în urmă cu câteva săptămâni a sunat la Autoritatea pentru Controlul Radiaţiilor din Suedia pentru a întreba dacă este acceptată de lege construirea unui reactor nuclear în propria casă.

Bărbatul a fost ulterior anunţat că va fi trimis cineva pentru a măsura nivelurile de radiaţie din apartamentul său.

Deşi nu s-a descoperit nicio sursă de iradiere, poliţia l-a arestat pe acesta pentru interogări.

Deşi recunoaşte că nu putea duce la bun sfârşit construcţia reactorului, bărbatul a cheltuit aproape 6.000 de coroane (1.000 de dolari) pentru proiect.