Fondul Proprietatea a terminat banii alocaţi pentru răscumpărări de acţiuni

Autor: Roxana Pricop 03.08.2011

Fondul Proprietatea (FP), administrat de Franklin Templeton, a cheltuit cea mai mare parte din suma alo­cată programului de răscumpărări, fără a reuşi să-şi salveze acţiunile de presiunea vânzătorilor care au continuat să ducă preţul în jos.

Fondul a răscumpărat 188,2 milioane de acţiuni proprii, reprezentând 1,3% din capitalul social, în valoare de 97,8 mil. lei, din mai până în prezent. Cea mai ma­re parte din sumă, res­pec­tiv 44 mil. lei, a fost chel­tuită în ultimele două săp­tămâni, pe fondul crizei dato­riilor din Grecia, când FP a intrat puternic în pia­ţă pentru a opri o corecţie puternică a acţiunilor.

Suma totală alocată pro­gra­mului de răs­cum­pă­rare a fost de 120 mil. lei, ast­fel că Fondul a mai ră­mas cu circa 20 mil. lei, li­chi­dităţi care i-ar ajunge doar pentru o săp­tămână dacă răs­cumpărările continuă în ritmul din ulti­ma perioadă. Programul de răs­cumpărări expiră în martie anul viitor, însă Fondul a utilizat deja mare parte din sumă.

Răscumpărările nu au reuşit să oprească acţiunile din picajul început încă de la listarea Fondului la Bursă. Din 11 mai, când FP a făcut prima răs­cum­pă­rare şi până în prezent, acţiunea FP a pierdut 3,7% din valoare.

De la listarea din 25 ianuarie, ac­ţiu­nile Fondului au fost sub presiunea con­ti­nuă a vânzătorilor. Au preferat să vân­dă la preţul de pe Bursă fondurile străine de investiţii care au intrat în acţionariatul Fon­dului înainte de listare cumpărând acţiuni la preţuri foarte mici. Prin vân­za­rea pe Bursă a acţiunilor cumpărate de pe piaţa gri, fondurile străine şi-au dublat sau chiar triplat banii investiţi. Tot vânzători au fost şi persoanele care au primit acţiunile la FP drept despăgubire şi care au fost interesate doar de încasa­rea com­pen­saţiilor cuvenite şi mai puţin de rea­lizarea unei investiţii, deşi aceştia erau ac­ţionari la Fondul Proprietatea, una dintre cele mai valoroase companii româneşti.

Principalul scop al răscumpărărilor a fost susţinerea preţului acţiunii. Impactul răscumpărărilor a fost însă redus, având în vedere că volumul de 188,2 milioane de acţiuni răscumpărat de FP a re­pre­zentat doar 6,5% din volumul total de 2,8 mi­liar­de de acţiuni FP tranzacţionate pe Bur­sa de la Bucu­reşti din 11 mai, când a avut loc prima răscumpărare, şi până în pre­zent. Altfel spus, impactul răscumpă­ră­rilor asupra preţului acţiunilor a fost de 6,5%.

Din momentul în care FP va epuiza banii de răscumpărări, brokerii se aş­teap­tă ca vestea că participaţia statului a scăzut sub 10% din capitalul FP să poată opri scăderea preţului acţiunii.

"Fondul va rămâne în curând fără re­sorturi de susţinere a pre­ţului acţiunii pe Bursă. Tran­zacţiile cu ac­ţiu­nile FP sunt încă do­mi­nate de vân­zători, iar pre­siu­nea pe preţ este ridi­ca­tă. Preţul de 0,5 lei/titlu, la cât se tran­zac­ţio­nează acum FP, este o re­ferinţă im­por­tan­tă şi nu mă aştept să fie spart acest prag. Dimpo­tri­vă, în mo­mentul în care parti­cipaţia statului va scă­dea sub 10% din Fond, există per­spec­ti­vele ca acţiunea FP să intre pe trend as­cen­dent", a spus Adrian Lupşan, director ge­ne­ral adjunct la societatea de brokeraj Intercapital Invest.

Statul este în prezent cel mai mare ac­ţionar al FP, cu circa 19% din capital. Bro­kerii se aşteaptă ca, odată ce pa­che­tul de 19% din capital va fi epuizat de stat cu pla­ta despăgubirilor către foştii pro­prie­tari, presiunea la vânzare să scadă.