Un nou şoc pentru clienţii cu credite în franci

Ziarul Financiar 03.08.2011

Francul elveţian continuă să câştige teren în faţa euro şi a dolarului american pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare, astfel că la Bucureşti paritatea leu-franc a urcat la nivel record după patru şedinţe consecutive de apreciere a monedei elveţiene.

Cursul oficial afişat marţi de BNR a ajuns la 3,8269 lei/franc, ceea ce în­seamnă un salt de 11 bani faţă de ziua precedentă. Mişcarea îi afectează cel mai mult pe cei aproximativ 50.000 de români cu credite în franci după ce moneda elveţiană a consemnat o apreciere de peste 75% faţă de leu în ultimii patru ani.

"Francul elveţian s-a apropiat de un nou nivel record faţă de dolarul american, în timp ce faţă de moneda europeană a stabilit un nou record din cauza re­apa­riţiei îngrijorărilor privind datoria suverană din zona euro", comentează analiştii de la Piraeus Bank.

Pentru că pe piaţa valutară locală rulajele cu franci elveţieni sunt marginale, BNR calculează cursul în funcţie de cotaţiile euro/franc de pe pieţele internaţionale, respectiv leu/euro de la Bucureşti. Euro a atins ieri un nou minim faţă de moneda europeană, paritatea coborând sub 1,1 franci/euro.

Analiştii băncilor străine se aşteaptă ca până în toamnă francul elveţian să ajungă la paritate cu euro, ceea ce înseamnă ca la Bucureşti cursul să depă­şeas­că 3,9 lei/franc. Situaţia ar fi chiar mai dramatică pentru clienţii cu credite în franci elveţieni dacă şi euro ar mai câştiga teren în faţa leului.

Românii au de rambursat băncilor credite în franci - în general garantate cu ipoteci - echivalente cu 3,2 mld. euro, potrivit datelor BNR. Dacă aşteptările analiştilor se confirmă, cei care până acum au reuşit să-şi plătească ratele la timp ar putea fi nevoiţi să facă eforturi şi mai mari în lunile următoare.

Băncile au promovat puternic creditele în franci elveţieni în anii de boom ai creditării, clienţii fiind atraşi de dobânzile nominale foarte mici afişate la aceste finanţări. Mulţi dintre cei care au credite în franci elveţieni sunt chiar angajaţi sau foşti angajaţi ai băncilor care au vândut astfel de credite şi care aveau condiţii preferenţiale pentru salariaţii proprii.

Pe măsură ce presiunea cursului s-a intensificat în ultimul an, restanţele la creditele în franci elveţieni au explodat şi au depăşit echivalentul a 250 mil. euro la sfârşitul lunii mai, potrivit ultimelor date publicate de BNR La jumătatea anului trecut, restanţele la franci elveţieni nu depăşeau 100 mil. euro.