Evolio a adus primul stoc de tablete PC Neura. Cele cu 3G se vor vinde primele, speră Nistoran

Autor: Adrian Seceleanu 03.08.2011

Compania românească Televoice, care vinde sub brandul Evolio diferite produse electronice, a primit luni primul stoc de 1.500 de tablete PC Neura, pentru care a primit în cele şapte zile care au trecut de la data prezentării oficiale un număr de 50 de comenzi, a declarat pentru ZF Liviu Nistoran, preşedinte şi acţionar majoritar al firmei.

Tabletele au început să intre de marţi în ofertele retailerilor online şi au început să apară şi pe rafturile retailerilor clasici din Bucureşti.

"În următoarele zile tableta va ajunge şi în alte magazine, iar săptămâna viitoare ea va fi disponibilă la nivel naţional în reţele cu care am semnat contracte", a declarat Nistoran.

Produse pentru Televoice de o companie din China, tabletele Neura au un display de 9,7 inchi, capacitiv, multitouch, de tip Wide View Angle, un procesor Nvidia Tegra de 2,1 GHz Dual Core, o capacitate de stocare de 16 GB şi sunt disponibile cu sau fără conectivitate 3G.

Compania lui Nistoran încearcă să îşi facă loc pe o piaţă dominată autoritar de tabletele iPad de la Apple, unde printre competitori se numără jucători precum Samsung, LG, Motorola şi Dell.

Datele de pe site-ul eMag, cel mai mare retailer IT&C local, arată că top 3 cele mai vândute tablete de către companie este format, în ordine, din iPad 2 de 16 GB fără conexiune 3G (2.100 de lei), Dell Streak 3G (1.100 lei) şi Samsung Galaxy Tab (1.300 lei). La acelaşi retailer, topul vânzărilor pentru tabletele cu 3G arată astfel: Dell Streak 3G (1.100 lei), iPad Apple 2 (3.600 lei) şi Samsung Galaxy Tab (1.700 lei).

Nistoran speră că tableta Neura 3G, care costă 1.900 de lei şi are un ecran mai mare decât Dell Streak şi Samsung Galaxy Tab, i-ar putea atrage pe clienţii locali, deşi nu are încă instalată cea mai recentă versiune a sistemului de operare Google Android.

Nistoran crede că tableta ar putea avea succes în rândul firmelor mai mici, pentru care posibilitatea de a conecta tableta la sistemele companiei va fi importantă. "Este clar că toţi managerii din firmele mari au iPad, dar eu cred că în zona companiilor mai mici a antreprenorilor noi am putea vinde mai mult pentru că momentan preţul şi specificaţiile tehnice ale Neura ne avantajează." Clienţii companii pot achiziţiona cu 99 de lei un pachet suplimentar de servicii business precum videoconferinţa, telefonie IP sau Cloud Computing.

În ceea ce priveşte vânzările, Liviu Nistoran se declară optimist şi spune că se aşteaptă ca stocul de tablete cu conexiune 3G să fie epuizat primul chiar dacă rezultatele din primele şapte luni ale companiei sunt uşor sub estimări. "Pe piaţă există o cerere latentă pentru tablete. Piaţa de electronice de consum îşi revine uşor pe măsură ce blocajul psihologic se atenuează. Vine un an electoral şi chiar dacă doar se vorbeşte de măriri de salarii, tot este bine, pentru că oamenii pot privi mai relaxaţi lucrurile."

Compania va încerca să iasă cu tableta şi pe alte pieţe din regiune, precum Bulgaria sau Polonia. "Avem o oportunitate pentru că pe aceste pieţe nu există jucători locali puternici şi noi am putea acoperi acest spaţiu", a declarat Nistoran.

Televoice estimează că va obţine în acest an venituri de 6 mil. euro, dublu faţă de anul precedent.