Cea mai mare bancă europeană reduce numărul angajaţilor cu 30.000 de persoane

Autor: Marius Oncu - Mediafax 01.08.2011

Banca britanică HSBC, cea mai mare instituţie de credit din Europa, intenţionează să desfiinţeze 30.000 de locuri de muncă până în 2013, circa 10% din total, pentru a-şi reduce costurile, transmite Bloomberg.

Costurile au crescut în primele şase luni la 57,5% din venituri, de la 50,9% în urmă cu un an, a anunţat banca. Procentajul depăşeşte ţinta de eficienţă, stabilită la 48-52%.
"Piaţa va interpreta, probabil, reducerile de posturi într-un mod pozitiv. HSBC are nevoie să-şi păstreze costurile sub control", a afirmat Neil Smith, analist la WestLB Londra.

HSBC desfiinţează locuri de muncă şi închide birouri pentru a diminua costurile cu până la 3,5 miliarde de dolari în următorii doi ani, în contextul pregătirilor pentru reguli mai stricte referitoare la capital şi al avansului accelerat al salariilor în economiile cu dezvoltare rapidă. Banca a renunţat, deja, la 5.000 de posturi, a anunţat, luni, directorul general, Stuart Gulliver.

Profitul net obţinut de bancă în prima jumătate a anului a urcat cu 36%, de la 6,76 miliarde de dolari în primul semestru al anului trecut la 9,22 miliarde de dolari. Rezultatul a depăşit estimările analiştilor, privind un profit de 7,82 miliarde de dolari.