Guvernul estimează o creştere PIB în trim. II de 0,3-0,4%

Autori: Alexandru Moise , Ovidiu Bărbulescu 01.08.2011

Guvernul estimează pentru trimestrul al doilea o creş­te­re a Produsului Intern Brut cu 0,3-0,4% faţă de primul tri­mestru şi o rată a inflaţiei la sfârşitul anului de 4,8%, sub prog­noza BNR, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse gu­vernamentale.

Cifrele au fost discutate în întâlnirile avute sâmbătă şi dumi­nică de reprezentanţii Guvernului cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, la care a participat şi pre­mierul Emil Boc, au arătat sursele.

Oficialii guvernamentali au transmis că datele existente privind evoluţia economiei permit menţinerea ţintei de creştere cu 1,5% a Produsului Intern Brut (PIB) în acest an faţă de 2010 şi indică o nouă creştere economică în al doilea trimestru.

"Dacă activitatea din luna iunie se menţine la nivelul din luna mai, Guvernul estimează că Produsul Intern Brut din trimestrul II ar putea fi cu 0,3-0,4% peste cel din trimestrul I şi cu aproape 1,5% peste cel din trimestrul similar al anului trecut", au arătat sursele.

În privinţa inflaţiei, Guvernul prognozează pentru sfârşitul anului o rată de 4,8%, cu 1,6 puncte mai redusă faţă de estimarea utilizată la elaborarea bugetului pe 2011 la finele anului trecut.

BNR a revizuit în luna mai în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.

Surse guvernamentale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că FMI a menţinut prognoza de creştere economică la 1,5% pentru acest an şi a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%.