Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autori: Alexandru Matei , Marius Oncu 01.08.2011

Banca britanică HSBC a anunţat că va ieşi de pe piaţa de retail bancar din Polonia, la numai câteva zile după ce oficialii Millennium BCP din Portugalia au spus că ar putea vinde divizia poloneză, scrie The Wall Street Journal. HSBC va închide operaţiunile de retail banking şi wealth management şi se va concentra pe operaţiunile corporate.

Numărul de autorizaţii de construcţie din Ungaria a scăzut cu o rată anuală de 18% în prima jumătate a anului, în timp ce numărul de locuinţe finalizate a scăzut cu 35%, scrie Portfolio.hu. În total, în primele şase luni ale anului în Ungaria au fost finalizate 5.585 de locuinţe noi.

Subsidiara bulgară a Lukoil a suspendat livrările de motorină către BDZ, compania feroviară de stat din Bulgaria din cauza datoriilor de 2,5 mld. leva (1,25 mld. euro), scrie Sofia News Agency. Singura rafinărie din Bulgaria, care este deţinută de Lukoil, a fost nevoită să îşi oprească activitatea după ce biroul vamal a blocat vânzările de produse petroliere din cauza unor probleme legate de taxe.

Grupul financiar şi industrial Eurohold Bulgaria intenţionează să se listeze pe Bursa din Varşovia, conform declaraţiilor preşedintelui Assen Hristov, scrie Sofia Echo.

Partidul Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria, va propune unor comisii parlamentare să analizeze dacă actualele legi permit identificarea persoanelor responsabile de îndatorarea ţării şi dacă acestea pot fi trase la răspundere, printre cei vizaţi fiind trei foşti premieri. Datoria raportată la PIB a Ungariei, de 77% din PIB, este cea mai mare din rândul statelor membre ale UE din estul Europei.