"Telefoanele mobile nu sunt chiar atât de dăunătoare", arată un nou studiu

Autor: Traian Terzianm 30.07.2011

De câţiva ani încoace se tot pune problema riscului la care se expun persoanele care utilizează frecvent telefonul mobil. Care este adevărul? Provoacă sau nu cancer dispozitivele mobile?


Tinerii care folosesc adesea telefonul mobil nu se confruntă cu un grad ridicat al riscului de a face tumoare pe creier, potrivit unui nou studiu făcut de doi oameni de ştiinţă din California, informează site-ul publicnewsservice.org.

Studiul, publicat în Jurnalul Institutului National de Cancer relevă faptul că tinerii şi copiii care folosesc telefoanele mobile nu sunt supuşi la un risc mai mare de cancer faţă de persoanele care nu le folosesc. "Părinţii nu ar trebui să fie îngrijoraţi", a declarat Joel Moskowitz, director al Universităţii din California- Centrul Berkeley pentru Familie şi Sănătatea Comunităţii. Moskowitz s-a uitat pe cercetări şi a spus că rezultatele actuale arată riscuri mari de tumori pentru copii, însă este sigur că rezultatele nu au fost bine interpretate.

"Au raportat un număr mare de asocieri între utilizarea telefoanelor mobile, în termeni de ani de zile de folosire, cu cancerul la creier la copii. Şi ei încearcă să schimbe aceste declaraţii şi rapoarte greşite, de asemenea", a declarat directorul Universităţii.

"Utilizatorii care folosesc în mod obişnuit telefoane mobile erau descrişi în studiu ca fiind aceia care utilizează telefonul o dată pe săptămână timp de şase luni", a completat Moskowitz . "Utilizarea de către copii şi tinerii din America a telefonului mobil este mult mai mare", a explicat el. Studiul iniţial a fost făcut în Norvegia, Danemarca, Elveţia şi Suedia.

Deoarece gradul de utilizare a telefonului mobil a crescut printre tineri în ultimii ani, cercetătorii sunt de părere că ar trebui să se facă tot mai des astfel de studii.