Achiziţiile din Sănătate, luate la bani mărunţi de un compartiment de integritate

Autor: Ioana David 28.07.2011

Ministerul Sănătăţii va avea un compartiment special de urmărire a achiziţiilor publice şi externalizările făcute de către spitale, dar şi plăţile informale din sistem.

"Încă de anul trecut avem în vedere organizarea unui astfel de compartiment. În Sănătate este nevoie de consti­tuirea unui grup de experţi pe probleme legate de corupţie şi fraudare a achiziţiilor publice", a spus Cseke Attila, ministrul sănătăţii.

Noul compartiment, care va include experţi din cadrul ministerului, a presupus schimbarea structurii instituţiei, care a fost aprobată ieri printr-o hotărâre de guvern. Echipa va fi formată probabil din 8-10 persoane, care vor avea compe­tenţe în verificarea achiziţiilor publice, a externalizărilor şi a plăţilor informale. "Acum începem să structurăm acest compartiment şi sperăm ca din toamnă să devină funcţional", a spus Oana Grigore, pur­tător de cuvânt al Ministe­rului Sănătăţii.

Acest proiect este susţinut din fonduri struc­turale de 3 mil. euro, care se află în curs de avizare, şi vizează realizarea unei reţele naţionale.

Achiziţiile publice, pe care fiecare spital le organizează individual, au iscat în ultimii ani nenu­mărate discuţii legate de preţul mare la care se ajunge. Recent şi preşe­dintele Traian Băsescu a avut mai multe declaraţii dure legate de fraudele din sistemul sanitar. Şi premierul Emil Boc a taxat risipa din sănătate şi preţurile umflate. Totodată, externalizările pe diferite servicii, dar mai ales plăţile informale sunt probleme acute ale sistemului care nu şi-au găsit rezolvare. Potrivit unor estimări mai vechi, plăţile informale din sistemul sanitar se ridică la câteva sute de milioane de euro.

Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Spitalului Panait Sârbu din Capitala, nu crede că noul departament va avea rezultate pentru că achiziţiile publice se fac deja prin licitaţii, iar plăţi informale vor exista în sistem câtă vreme personalul este subdimensionat, iar pachetul de servicii minime nu a fost finalizat.

În sistemul de sănătate se învârt anual în jur de 5 mld. euro (banii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Ministerului Sănătăţii) şi în pofida creşterii susţinute până în 2009, calitatea actului medical a rămas în continuare scăzută.

Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor a anunţat ieri că până în 2015 va finaliza procesul de acreditare pentru cele 459 de unităţi din România, care va arată ce spitale respectă standardele de calitate şi care nu. Acreditarea acestei comisii este diferită de clasificarea spitalelor finalizată recent de către Ministerul Sănătăţii, care le-a încadrat în anumite clase în funcţie de complexitatea serviciilor pe care le oferă.

Echipa va fi formată probabil din 8-10 persoane, care vor avea compe­tenţe în verificarea achiziţiilor publice, a externalizărilor şi a plăţilor informale.