Guvernul măsoară de două ori. După clasificarea spitalelor, autorităţile au început să facă acreditarea

Autor: Ioana David 27.07.2011

Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor, instituţie aflată în subordonarea guvernului României, a demarat o acţiune de acreditare a tuturor spitalelor din România care are ca scop evaluarea calităţii actului medical. Această acreditare este diferită de clasificarea întocmită recent de Ministerul Sănătăţii şi urmează să fie finalizată în 2015 pentru toate cele 459 de spitale din România.

Acreditarea se va face în funcţie de peste 1.800 de indicatori, iar potrivit lui Dan Romulus Şerban, preşedintele Comisiei, actul medical efectuat în spitalele acreditate va avea certificarea că respectă toate standardele de calitate în vigoare.

"În urma acestei acreditări, în spitale se va şti că se respectă drepturile pacientului", a spus Dan Romulus Şerban.

Spitalele care nu vor primi acreditări nu vor mai putea încheia contracte de finanţare cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, deci nu vor mai primi bani de la stat.

Anunţul vine după proiectul demarat în acest an de Ministerul Sănătăţii de clasificare a spitalelor. Rostul declarat al clasificării spitalelor a fost acela al împărţirii banilor publici în funcţie de competenţă şi dotări.

Astfel, un spital încadrat la nivelul cinci va primi cu 20% mai puţini bani pentru acelaşi serviciu decontat unui spital încadrat la categoria I. Spitalele care vor dori totuşi să primească decontări de la stat deşi nu sunt încadrate la niciun nivel de competenţă, vor primi cu 30% mai puţini bani.