Creşterea preţurilor a adus business mai mare în S1

Ziarul Financiar 27.07.2011

Prima parte a anului a adus o ameliorare vizibilă a activităţii în diferite sectoare economice, datele statistice fiind îmbucurătoare, după mai bine de doi ani de criză.

Pieţele de consum, precum cea a berii, unul dintre indicatorii importanţi pentru mersul economiei, arată că declinul s-a temperat (după scăderi cumulate de peste 10% în ultimii doi ani), dar că deocamdată consumatorii sunt atenţi la cheltuielile de consum. Cu toatea acestea, piaţa a crescut în valoare în primul semestru, potrivit datelor ZF.

O creştere importantă în valoare se vede şi pe piaţa carburanţilor, unde preţul mediu pe primele şase luni din 2011 a fost cu 19,4% mai mare la benzină şi cu 24,2% la motorină faţă de primele şase luni din 2010.

Pe creştere continuă să fie piaţa farma şi cea a serviciilor medicale private, două dintre sectoarele ferite de criză şi în care investitorii au continuat să vină cu bani. Pe de altă parte, piaţa auto care era aşteptată să-şi revină în acest an a continuat să scadă cu aproape 15%, astfel că jucătorii din piaţă îşi pun toate speranţele în semestrul al doilea.

Revenirea economiei în acest an ar urma să fie susţinută în primul rând de companiile care au o pondere importantă a veniturilor din exporturi, dar şi de firmele de servicii, în condiţiile în care consumul intern se află în continuare la un nivel scăzut, după cum arată datele raportate de companii privind vânzările în primele şase luni ale anului.

Ce spun indicatorii macro

Industria şi exporturile şi-au continuat ascensiunea. În luna mai au apărut chiar şi unele semnale timide de redresare a construcţiilor şi consumului, domenii care până anul trecut trăgeau puternic economia în jos. Veniturile bugetare continuă să urce cu ritmuri de circa 10% faţă de anul trecut, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din TVA şi accize.

Chiar şi analiştii ING Bank, care au cea mai pesimistă prognoză privind creşterea economică din acest an, remarcă în cel mai recent raport evoluţiile favorabile din sectorul bugetar şi din sfera creditării.

Creditarea a continuat creşterea în iunie, pentru a treia lună consecutiv, evoluţia fiind pozitivă pentru activitatea economică din al doilea trimestru şi, în special, pentru următoarele trimestre.

Cifrele anunţate până acum indică posibilitatea ca economia să fi rămas pe plus în al doilea trimestru, deşi ritmul de creştere a încetinit probabil faţă de primele trei luni ale anului, când s-a înregistrat un plus de 0,7%.

Analiştii băncilor locale sau străine, dar şi instituţiile financiare internaţionale au îmbunătăţit în creştere prognozele legate de evoluţia economiei în acest an, majoritatea estimărilor noi privind creşterea PIB mutându-se de la 1% spre palierul de 2%.