Criminalul din Norvegia a vrut să se asigure că cei împuşcaţi nu vor putea fi salvaţi

Autor: Ioana Bojan 26.07.2011

Anders Behring Breivik, principalul suspect în cazul atacurilor de vineri din Norvegia, ar fi putut folosi muniţie tratată chimic pentru a se asigura că fiecare împuşcătură este mortală, apreciază poliţia, citată de Daily Mail în ediţia electronică de marţi.

Doctorul Colin Poole, chirurgul-şef de la spitalul Ringriket, unde au fost tratate victime ale atacului de pe insula Utoeya, a declarat că Breivik a folosit gloanţe care se dezintegrează în corp, pentru a provoca pagube cât mai mari.

În plus, în manifestul său publicat pe Internet, Breivik evoca planuri de a pune nicotină lichidă în gloanţe, astfel încât, dacă victima nu este ucisă de glonţ, să fie otrăvită de nicotină.

"Am comandat 50 de mililitri de nicotină lichidă de puritate 99 la sută, de la un furnizor chinez online (...). Trei-patru picături vor fi injectate în gloanţe (...), ceea ce le va transforma într-o armă chimică letală", scria el. Potrivit specialiştilor, una sau două picături de nicotină pură reprezintă o doză fatală.

"Trebuie să aflăm dacă a folosit nicotina, iar testele toxicologice asupra victimelor ne vor oferi răspunsul (...). Dar planul său pare atât de meticulos încât ne temem că ar fi putut folosi chimicalele în acest fel", a declarat o sursă din cadrul poliţiei din Oslo.