Cu cât s-au ieftinit gadgeturile în ultimul deceniu. În 1985 un telefon mobil costa 3.000 de dolari

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax 25.07.2011

Legea lui Moore va mai fi valabila probabil doar un deceniu, semn ca progresul tehnologic exponential din alti ani nu mai poate tine pasul multa vreme. Creativitatea si inovatia devin de asemenea din ce în ce mai putin vizibile în lumea tehnologiei, explicând astfel absenta unei noi revolutii tehnologice semnificative.


Consumatorii cauta mai degraba simplitate si cheltuie mai putin, lucru care îi determina si pe producatori sa încetineasca investitiile în cercetare si dezvoltare si sa se orienteze mai mult spre profitabilitate. Se apropie tehnologia, asa cum o stim astazi, de limite?


Gordon Moore a facut in 1965 o observatie despre progresul tehnologic. La acea vreme, cand tehnologia era intr-un stadiu relativ incipient de dezvoltare, Moore s-a aratat convins sa puterea de calcul se va dubla la fiecare aproximativ doi ani, evolutie masurabila prin numarul de tranzistori dintr-un cip.


Si, cel putin pana acum, a avut dreptate, contribuind chiar la materializarea teoriei devenite ulterior punct de referinta pentru industria IT, denumita in mod emblematic "legea lui Moore" - trei ani mai tarziu, in 1968, a pus alaturi de Robert Noyce bazele Intel Corporation, cel mai mare producator de microprocesoare din lume. Citiţi mai mult despre limitele inovaţiei pe www.businessmagazin.ro