Grecia ameninţă agenţiile de rating cu desfiinţarea contractelor de evaluare financiară

Autor: Bogdan Cojocaru 25.07.2011

Guvernul elen a avertizat că va pune capăt contractelor pe care le are cu agenţiile de evaluare financiară, cosiderând că serviciile acestora nu mai sunt de folos deoarece Grecia nu va emite obligaţiuni noi timp de mai mulţi ani, scrie Reuters.

"Toate guvernele plătesc abonamente la aceste agenţii. Cred că noi nu mai avem nevoie de analizele lor, deoarece nu mai au valoare practică. Poate că ministerul de Finanţe ar trebui să renunţe la abonamente", a afirmat Elias Mosialos, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, la un post de radio.

Afirmaţiile vin după ce agenţia de evaluare financiară Moody's a redus ratingul Greciei la "Ca", nivel cu doar o treaptă peste calificativul de default, considerând că programul de restructurare a obligaţiunilor deţinute de investitorii privaţi, cuprins în al doilea plan de salvare stabilit de liderii europeni pentru statul elen, va presupune cu siguranţă un default al ţării. Grecia are acum cel mai redus rating acordat de Moody's vreunui stat.

Agenţia este a doua firmă de evaluare financiară care avertizează asupra defaultului Greciei după ce liderii europeni şi băncile au convenit săptămâna trecută să implice sectorul privat în salvarea Greciei de la faliment.

Moody's a anunţat, de asemenea, că există posibilitatea unui al doilea default al statului elen după finalizarea programului de restructurare a datoriilor.

"Experienţa ne spune că restructurările mici sunt adesea urmate de defaulturui mai mari", afirmă un analist al agenţiei.