Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Alexandru Matei , Ioana Bojan 25.07.2011

Compania chineză HNA Group, care deţine operatorul aerian Hainan Airlines, a cumpărat 49% din acţiunile grupului turc ACT pentru 25 mil. dolari şi plănuieşte să îşi extindă investiţiile în această ţară, scrie Hurriyet. ACT operează zboruri de tip cargo. HNA este interesată de preluarea companiei aeriene de stat din Ungaria Malev.

Autorităţile americane care investighează atacul cibernetic asupra MI a ajuns la concluzia că acesta a provenit din China şi că ar putea avea legătură cu guvernul acestei ţări, scrie Financial Times. China a apărut drept principal suspect la câteva zile de la descoperirea atacului prin intermediul căruia s-a încercat accesarea unor date economice pe care FMI nu le face publice.

Directorul executiv al Deutsche Bank Josef Ackermann l-ar putea înlocui pe Clemens Boersig şi va deveni preşedintele consiliului de administraţie al băncii, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Anshu Jain, şeful diviziei de investiţii, şi Juergen Fitschen, directorul diviziei din Germania, sunt aşteptaţi să îl înlocuiască pe Ackermann, urmând să fie codirectori executivi.

Profitul lanţului de restaurante fast-food McDonald's a crescut cu 15% în trimestrul doi ca urmare a îmbunătăţirii vânzărilor la nivel mondial, scrie BBC News. Profitul a crescut la 1,41 mld. dolari (0,98 mld. euro), de la 1,23 mld. dolari cu un an în urmă.

Compania petrolieră Petrobras din Brazilia va investi 223,7 mld. dolari în perioada 2011-2015, scrie The Wall Street Journal. În acest an investiţiile se vor ridica la 55 mld. dolari.

Un cabinet de avocatură american a anunţat că a depus o plângere colectivă împotriva trustului de presă News Corporation al lui Rupert Murdoch, legată de scandalul interceptărilor care afectează compania, relatează AFP. Plângerea se referă la afirmaţiile potrivit cărora, "nedezvăluind interceptările, News Corporation a făcut declaraţii mincinoase faţă de investitori, ceea ce a condus la cotarea acţiunilor grupului la un preţ ridicat în mod artificial".